Εκτός από το ότι οι σοβαρές λοιμώξεις βλάπτουν τη σωματική υγεία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά και τις νοητικές ικανότητες όπως μετρώνται με την κλίμακα IQ, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι λοιμώξεις στον εγκέφαλο ήταν αυτές που επηρέαζαν πιο πολύ τις νοητικές ικανότητες αλλά πολλά άλλα είδη, αρκετά σοβαρά ώστε να απαιτούν νοσηλεία, μπορούν επίσης να βλάψουν τις νοητικές ικανότητες ενός ανθρώπου.

Ο ερευνητής Michael Eriksen Benros, του University of Copenhagen, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει σχέση μεταξύ της νοσηλείας λόγω λοίμωξης και νοητικής βλάβης που αντιστοιχεί σε σκορ εξυπνάδας χαμηλότερο κατά 1.76 από τον μέσο όρο.

Ο Benros δήλωσε ότι φαίνεται πως το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο σε τέτοια έκταση που η νοητική ικανότητα ενός ανθρώπου να υποστεί βλάβη πολλά χρόνια μετά την ίαση της λοίμωξης.

Στη μεγαλύτερη έρευνα του είδους της έλαβαν μέρος 19.000 άνθρωποι που γεννήθηκαν μεταξύ 1974 και 1994.

Μετρήθηκε το IQ τους μεταξύ 2006 και 2012. Ποσοστό 35% των συμμετεχόντων είχε νοσηλευτεί για λοιμώξεις πριν πραγματοποιηθεί η εξέταση του IQ.

Άνθρωποι που είχαν νοσηλευτεί τουλάχιστον 5 φορές λόγω λοίμωξης είχαν σκορ IQ χαμηλότερο κατά 9,44 σε σχέση με τον μέσο όρο.

Ο Benros δήλωσε ότι οι λοιμώξεις μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο άμεσα, αλλά και μέσω της περιφερικής φλεγμονής που επηρεάζει τον εγκέφαλο και τη νοητική ικανότητα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’PLOS ONE.’’

 

Πηγές:
‘’PLOS ONE.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD
ΣΦΕΕ: Εκδήλωση ''Ημέρα Καριέρας''