Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, διοργάνωσε με επιτυχία ημερίδα με θέμα : «Νομοθετικές απαιτήσεις για την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαΐου 2015, στην Αθήνα, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Η ημερίδα είχε ως στόχο την ενημέρωση των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της χώρας για τις αλλαγές που επιφέρει η νέα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία στην επισήμανση, παρουσίαση και διαφήμιση των τροφίμων. Παρουσιάστηκαν οι γενικές απαιτήσεις που εισάγονται με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, μεταξύ των οποίων η υποχρέωση της παροχής πληροφοριών για τα αλλεργιογόνα στους καταναλωτές, οι διατάξεις σχετικά με την καλύτερη αναγνωσιμότητα των ετικετών, την αναγραφή της χώρας καταγωγής, τη διατροφική επισήμανση, τον επιμερισμό των ευθυνών των επιχειρήσεων τροφίμων κ.α. Παρουσιάστηκαν, επίσης, οι ειδικές διατάξεις για την επισήμανση του κρέατος, των αλιευμάτων, καθώς και η νομοθεσία για τη διατύπωση ισχυρισμών διατροφής και υγείας στα τρόφιμα.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι επιχειρήσεων παραγωγής και διάθεσης τροφίμων, εκπρόσωποι των συνδέσμων ζαχαροπλαστών και αρτοποιών, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η Ελληνική Εταιρεία για την κοιλιοκάκη, σύμβουλοι επιχειρήσεων και εκπρόσωποι άλλων αρμοδίων αρχών ελέγχου τροφίμων.

Ο ΕΦΕΤ προσπαθεί πάντα να ενημερώνει και να διατηρεί ένα δίαυλο επικοινωνίας με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς με σκοπό τη διάθεση στην αγορά όχι μόνο ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων, αλλά και τροφίμων των οποίων η επισήμανση θα παρέχει στον καταναλωτή πλήρη και ορθή πληροφόρηση, ώστε να κάνει ενημερωμένος τις επιλογές του.

Πηγές:
ΕΦΕΤ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία