Το να είναι κάποιος υπέρβαρος στην εφηβεία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο έντερο μελλοντικά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 240.000 Σουηδούς άντρες για 35 χρόνια.

Η ανάλυση, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Gut'' έδειξε ότι οι υπέρβαροι έφηβοι είχαν μελλοντικά διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου στο έντερο. Οι αριθμοί ήταν ακόμα υψηλότεροι για τους παχύσαρκους εφήβους.

Ο καρκίνος στο έντερο είναι ο τρίτος πιο συνήθης καρκίνος στον πλανήτη, με σχεδόν 1,4 εκατομμύρια νέα περιστατικά κάθε χρόνο.
Το κατεργασμένο κόκκινο κρέας και το κοιλιακό λίπος έχουν συνδεθεί με τη νόσο.

Η ηλικία των συμμετεχόντων στην έναρξη της έρευνας ήταν μεταξύ 16 και 20 ετών. Η πλειοψηφία είχε φυσιολογικό βάρος, αλλά το 6,5% ήταν υπέρβαροι και το 1% παχύσαρκοι. Υπήρχαν 855 περιστατικά καρκίνου στο παχύ έντερο.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν επηρεάστηκαν το ίδιο όλα τα σωματικά βάρη.
Οι παχύσαρκοι είχαν 2,38 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν αναπτύξει όγκο στα έντερα.

Η έρευνα, του Orebro University Hospital, στη Σουηδία, και του Harvard University, αναφέρει ότι το τέλος της εφηβείας είναι περίοδος επιταχυνόμενης ανάπτυξης, ιδιαίτερα στους άντρες, επομένως η συγκεκριμένη περίοδος μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί σημαντικό παράθυρο.

Είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε το ρόλο της έκθεσης στην παιδική και εφηβική ηλικία όσον αφορά την εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ισχυρή σχέση που παρατηρήθηκε μεταξύ παχυσαρκίας στην εφηβεία και καρκίνου στο παχύ έντερο στην ενήλικο ζωή, σε συνδυασμό με την αυξημένη εμφάνιση παχυσαρκίας στους εφήβους μπορεί ενδεχομένως να ρίξει φως στην αύξηση της εμφάνισης καρκίνου στο έντερο σε νεαρούς ενήλικες.

 

Πηγές:
''Gut''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας