Ηλικιωμένοι άντρες που ασκούνται τακτικά, ακόμα και με ελαφρές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, μπορεί ενδεχομένως να είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν σε σχέση με όσους ακολουθούν καθιστική ζωή, αναφέρει μεγάλη νορβηγική έρευνα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 5.700 άντρες για περίπου 5 δεκαετίες, αρχίζοντας από το 1970 όταν οι συμμετέχοντες ήταν 45 ετών κατά μέσον όρο, για να διαπιστώσουν πώς οι συνήθειες άσκησης επηρέαζαν τη μακροζωία.

Άντρες που έκαναν 30 λεπτά άσκηση, 6 ημέρες την εβδομάδα, φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 40%.
Τα ευρήματα προστίθενται σε αυξανόμενες ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο, δήλωσε ο καθηγητής του Harvard University, Dr. I-Min Lee, ο οποίος δεν έλαβε μέρος στην έρευνα.

Ερευνητές στους οποίους περιλαμβανόταν ο Ingar Holme, του Norwegian School of Sports Sciences, στο Όσλο, εξέτασαν στοιχεία που συλλέχθηκαν το 1972 και 1973 για 16.000 άντρες που γεννήθηκαν μεταξύ 1923 και 1932.

Το 2000, άντρες που έλαβαν μέρος στην πρώτη εξέταση προσκλήθηκαν να λάβουν μέρος σε δεύτερο γύρο αξιολογήσεων. Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν την ομάδα μέχρι το 2011 για να διαπιστώνουν πόσοι πέθαναν από καρδιακά προβλήματα και πόσοι από άλλα αίτια.

Τα επίπεδα δραστηριότητας κυμαίνονταν, από την καθιστική ζωή- αν περνούσαν τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο διαβάζοντας ή βλέποντας τηλεόραση- έως την έντονη δραστηριότητα, αν συμμετείχαν σε αθλήματα αρκετές φορές την εβδομάδα. Το περπάτημα ή το ποδήλατο θωρούνταν ελαφριά δραστηριότητα, ενώ η τακτική άσκηση για 4 ώρες την εβδομάδα θεωρήθηκε μέτρια δραστηριότητα, στην έρευνα.

Λιγότερο από μια ώρα ελαφριά άσκηση την εβδομάδα δεν ήταν αρκετή για να μειώσει τις πιθανότητες θανάτου, σύμφωνα με την έρευνα.

Ωστόσο, άντρες που ασκούνταν έντονα για λιγότερο από μια ώρα την εβδομάδα είχαν όφελος, καθώς μείωναν τον κίνδυνο θανάτου κατά 26%.

Όταν άντρες που ήταν αδρανείς το ’70 αύξησαν αργότερα την δραστηριότητα μείωσαν τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 44% σε σύγκριση με όσους παρέμειναν αδρανείς.

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις