Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Hypertension'', εμβόλιο που μειώνει την αρτηριακή πίεση για μήνες φάνηκε αποτελεσματικό στον έλεγχο της υπέρτασης σε ποντικούς, στο εργαστήριο, για διάστημα έως 6 μηνών.

Το πειραματικό εμβόλιο DNA δημιουργεί αντισώματα που στοχεύουν την αγγειοτενσίνη ΙΙ, ορμόνη που αυξάνει την αρτηριακή πίεση, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Hironori Nakagami, καθηγητής στο Osaka University της Ιαπωνίας.

Από αυτή την άποψη, το εμβόλιο είναι παρόμοιο με κοινά φάρμακα για την υπέρταση (αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης) τα οποία βοηθούν τα αγγεία να χαλαρώνουν και να ανοίγουν.

Ο Nakagami δήλωσε ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να ωφελήσει ανθρώπους που δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους όπως τους έχουν συνταγογραφηθεί.

Πρόσθεσε, ότι η ενδεχόμενη δυνατότητα ανάπτυξης εμβολίου για την υπέρταση προσφέρει καινοτόμο αγωγή που θα μπορούσε να είναι πολύ αποτελεσματική για τον έλεγχο της μη συμμόρφωσης, η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη ρύθμιση των υπερτασικών ασθενών.

Οι ερευνητές χορήγησαν το εμβόλιο DNA, τρεις φορές, με διάλειμμα δυο εβδομάδων, σε ποντικούς με υπέρταση.
Το εμβόλιο δεν μείωνε μόνο την πίεση για διάστημα μέχρι 6 μήνες αλλά επίσης περιόριζε την βλάβη σε ιστούς καρδιάς και αγγείων, που σχετίζεται με την υπέρταση. Δεν φάνηκαν σημάδια βλάβης σε άλλα όργανα, όπως τα νεφρά ή το ήπαρ.

Η συστολική αρτηριακή πίεση ήταν σταθερά χαμηλότερη στην ομάδα του εμβολίου μετά τον εμβολιασμό, ενώ η μείωση της υπέρτασης συνεχιζόταν μέχρι 6 μήνες.

Ενώ έρευνες σε ζώα συχνά αποτυγχάνουν να οδηγήσουν σε παρόμοια αποτελέσματα στους ανθρώπους, η ερευνητική ομάδα ελπίζει να έχει έτοιμη εκδοχή του εμβολίου για κλινικές έρευνες σε ανθρώπους εντός 2 έως 3 ετών.
Παραμένει να φανεί αν το εμβόλιο θα ήταν καλύτερη επιλογή σε σχέση με τα υπάρχοντα φάρμακα.

 

Πηγές:
''Hypertension''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις