Επιστήμονες ανέπτυξαν νέα εξέταση ούρων που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και πιο γρήγορη και θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για δείγματα αίματος.

Ο Ken Marcus, του Clemson University, και η νέα μέθοδος εξέτασης των φοιτητών του αποτελούν καλά νέα για τους ασθενείς που τρομάζουν στη θεά της βελόνας.

Οι πρωτεΐνες στα ούρα, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό αρχικών συμπτωμάτων στεφανιαίας νόσου, να πουν αν ο οργανισμός απορρίπτει ένα μεταμοσχευθέν νεφρό και να δείξουν αν κάποιος εμφανίζει παθήσεις ύπνου.

Όσον αφορά τα ούρα, το πρόβλημα είναι ότι είναι πλημμυρισμένα στο αλάτι, δήλωσε ο Marcus, και μπορεί να είναι δύσκολο να απομονωθούν οι πρωτεΐνες που δρουν ως βιοδείκτες. Οι συγκεκριμένοι βιοδείκτες είναι τα στοιχεία που λένε αν ο ασθενής είναι άρρωστος ή αν έχει λάβει ένα φάρμακο.

Σε εξετάσεις ούρων που χρησιμοποιούνται τώρα, σφαιρίδια πολυμερούς εξάγουν τις πρωτεΐνες.

Ο Marcus δήλωσε ότι η διαφορά έγκειται στο ότι το δικό τους τεστ είναι πιο μικρό, πιο γρήγορο και πιο οικονομικό.

Σε επισκόπηση του άρθρου, ο καθηγητής Youhe Gao, του Beijing Normal University, σημείωσε ότι τα ούρα συσσωρεύουν όλα τα είδη αλλαγών και πρέπει να είναι καλύτερη πηγή βιοδεικτών από το αίμα.

Η νέα μέθοδος θα μπορούσε να καταστήσει επίσης πιο εύκολη την εξέταση δειγμάτων ούρων από μωρά, δήλωσε ο Marcus. Μια από τις προκλήσεις τώρα είναι η λήψη αρκετά μεγάλου δείγματος. Η νέα μέθοδος όμως απαιτεί μόνο λίγα μικρολίτρα ούρων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Proteomics-Clinical Applications.’’

 

Πηγές:
‘’Proteomics-Clinical Applications.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα