Η έγκαιρη έναρξη της αντιρετροϊκής αγωγής, μετά τη διάγνωση της μόλυνσης με τον ιό HIV, μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να εμφανίσει AIDS ή άλλες σοβαρές νόσους ο φορέας, σύμφωνα με αποτελέσματα μεγάλης διεθνούς κλινικής δοκιμής.

Η έρευνα παρουσιάστηκε ένα χρόνο νωρίτερα από ότι είχε σχεδιαστεί, καθώς προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι άνθρωποι που έλαβαν αγωγή από τη διάγνωση ήταν κατά 53% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν ή να εμφανίσουν σοβαρή νόσο όπως το AIDS σε σύγκριση με ομάδα ελέγχου στην οποία η αγωγή άρχισε αργότερα, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα έχει εξασθενήσει.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία σε συνδυασμό με προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι τα αντιρετροϊκά φάρμακα βοηθούν στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού HIV σε υγιείς σεξουαλικούς συντρόφους δείχνουν ότι τέτοια αγωγή είναι ωφέλιμη για όποιον διαγνωστεί με τον ιό.

Ο Anthony Fauci, διευθυντής του National Institute of Allergy and Infectious Diseases, δήλωσε ότι τώρα έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι είναι πολύ μεγαλύτερο το όφελος στην υγεία από την πιο έγκαιρη έναρξη αντιρετροϊκής αγωγής σε άνθρωπο που έχει μολυνθεί από τον ιό HIV.

Επιπλέον, ή πιο έγκαιρη έναρξη της αγωγής έχει διπλό όφελος, όχι μόνο βελτιώνοντας την υγεία των ανθρώπων αλλά ταυτόχρονα μειώνοντας και το ιικό φορτίο, περιορίζοντας τον κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.

Η έρευνα άρχισε το 2011 σε 35 χώρες, με 4.684 άντρες και γυναίκες που είχαν μολυνθεί από τον HIV, άνω των 18 ετών.

Tο US Centers for Disease Control and Prevention ήδη συνιστά την έναρξη της αντιρετροϊκής αγωγής μετά τη διάγνωση.

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;