Ο καρκίνος στο μαστό μπορεί να χειριστεί τη δομή των οστών, καθιστώντας πιο εύκολη την εξάπλωσή του σε αυτά, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Ερευνητές του University of Sheffield δήλωσαν ότι οι όγκοι ''καλλιεργούσαν'' αποτελεσματικά τα οστά ώστε να βοηθηθεί η ανάπτυξή τους.

Σύμφωνα με την έρευνα στο περιοδικό ''Nature'', μπορεί ενδεχομένως να είναι πιθανή η προστασία των οστών από την αρνητική επίδραση του όγκου και συνεπώς να σταματήσει η εξάπλωση του καρκίνου.

Περίπου το 85% των καρκίνων μαστού που εξαπλώνονται στον οργανισμό καταλήγουν στα οστά όπου είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί η νόσος και γίνεται πιο θανατηφόρος.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ασθενείς με δευτερεύοντες καρκίνους είχαν υψηλότερα επίπεδα του ενζύμου LOX να παράγονται από τους όγκους και να απελευθερώνονται στο αίμα.

Το οστό συνέχεια διασπάται και αναπληρώνεται. Ωστόσο, σε σειρά πειραμάτων σε ποντικούς, η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι το LOX διαταράσσει τη διαδικασία και αφήνει οπές και κακώσεις στο οστό.

Η χρήση φαρμάκων που μπλοκάρουν το LOX εμπόδιζε την εξάπλωση του καρκίνου.
Η Dr Alison Gartland, θεωρεί ότι πρόκειται για σημαντικό βήμα όσον αφορά την προσπάθεια πρόληψης των μεταστάσεων στον καρκίνο του μαστού.

Τα καρκινικά κύτταρα στον πρωτογενή όγκο καλλιεργούν το έδαφος για τη μελλοντική ανάπτυξή του και το LOX αλλάζει το περιβάλλον στα οστά για να γίνει καλύτερο στην ανάπτυξη.

Τα πειράματα στα ζώα έδειξαν επίσης ότι ομάδα φαρμάκων κατά της οστεοπόρωσης, τα διφοσφωνικά, θα μπορούσαν να εμποδίσουν την εξάπλωση του καρκίνου.

Τα διφοσφωνικά, επίσης παρεμβάλλονται με τον τρόπο που ανακυκλώνεται το οστό, για να το δυναμώσουν.
Ήδη χορηγούνται σε ορισμένους ασθενείς με καρκίνο, αλλά η ομάδα του Sheffield πιστεύει ότι θα μπορούσαν να έχουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο.

Η επίδραση ανακαλύφθηκε μόνο για τους αρνητικούς σε οιστρογόνα καρκίνους στο μαστό.

 

Πηγές:
''Nature''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή