Επιστήμονες ανέπτυξαν αισθητήρα για τον έγκαιρο εντοπισμό διάφορων μοιραίων νόσων.

Ερευνητές του Moscow Institute of Physics And Technology, δήλωσαν ότι ο αισθητήρας- οπτικό chip θα επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίζουν δείκτες όγκων, των οποίων η παρουσία στον οργανισμό σηματοδοτεί την εμφάνιση και ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

Οι ερευνητές Dmitry Fedyanin και Yury Stebunov δήλωσαν ότι ο νέος αισθητήρας θα συνδυάζει υψηλή ευαισθησία με συγκριτική ευκολία παραγωγής και μικροσκοπικές διαστάσεις, επιτρέποντας να χρησιμοποιείται σε όλες τις φορητές συσκευές όπως smartphones.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο αισθητήρας δεν έχει κύκλωμα και ο σχεδιασμός του είναι πολύ απλός.

Ο ιδιαίτερα ευαίσθητος νανομηχανικός αισθητήρας μπορεί να αναλύσει τη χημική σύσταση ουσιών και να εντοπίσει δείκτες ιογενών νόσων που φαίνονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται σε ανίατες ή δύσκολα ιάσιμες νόσους.

Ο νέος οπτικός αισθητήρας θα επιτρέπει τη διάγνωση νόσων πριν εντοπιστούν από άλλες μεθόδους, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για νέας γενιάς διαγνωστικά όπλα.

Ένα chip, αρκετών μιλιμέτρ, θα μπορεί να περιέχει αρκετές χιλιάδες τέτοιους αισθητήρες που θα έχουν ρυθμιστεί να εντοπίζουν διάφορα μόρια, αναφέρει το περιοδικό ‘’Scientific Reports.’’

 

Πηγές:
‘’Scientific Reports.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας