Νέα έρευνα συνέδεσε το χρόνο που περνούν το Σαββατοκύριακο έφηβα αγόρια μπροστά στην οθόνη, με φτωχότερη οστική υγεία.

Η εμφανής έλλειψη επίδρασης του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης στα έφηβα κορίτσια, στην υγεία των οστών τους, μπορεί ενδεχομένως να εξηγηθεί από τη διαφορετική κατανομή του σωματικού λίπους, θεωρούν οι ερευνητές.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα αγόρια περνούσαν περισσότερο χρόνο μπροστά σε οποιαδήποτε οθόνη σε σχέση με τα κορίτσια, με μέσον όρο περίπου 5 ώρες την ημέρα το Σαββατοκύριακο και κάτω από 4 ώρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Τα ισοδύναμα στοιχεία για τα κορίτσια ήταν 4 ώρες τα Σαββατοκύριακα και 3 ώρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Ενώ ο περισσότερος χρόνος μπροστά στην οθόνη τα Σαββατοκύριακα συνδεόταν με χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, ένα στα 5 κορίτσια και ένα στα 4 αγόρια που έβλεπαν περισσότερες από 4 ώρες τηλεόραση τα Σαββατοκύριακα, δήλωσαν επίσης ότι λάμβαναν μέρος σε σπορ περισσότερες από 4 φορές την εβδομάδα.

Η χαμηλότερη οστική πυκνότητα συνδέθηκε με το χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης τα Σαββατοκύριακα αλλά ήταν σημαντική μόνο για τα αγόρια, μεταξύ των οποίων η οστική πυκνότητα ήταν χαμηλότερη σε όλες τις περιοχές που εξετάστηκαν.
Στα κορίτσια η θετική σχέση ήταν εμφανής μόνο στον αυχένα του μηριαίου οστού.

Έχοντας λάβει υπόψη παράγοντες που δυνητικά επηρεάζουν, όπως η ηλικία, ο βαθμός σεξουαλικής ωρίμανσης και ο χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης τις καθημερινές, η σχέση ισχυροποιήθηκε στα αγόρια.

Δυο έως 4 ή περισσότερες από 6 ώρες μπροστά στην οθόνη συνδέονταν με στατιστικά σημαντική μείωση της οστικής πυκνότητας στον αυχένα του μηριαίου οστού σε σύγκριση με αγόρια που έβλεπαν λιγότερες από 2 ώρες την ημέρα τηλεόραση, το Σαββατοκύριακο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα μπορεί να σχετίζονται με διάφορους παράγοντες, καθώς η σχέση μεταξύ λίπους και οστών ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και τις ορμόνες.

Κατέληξαν ότι η έρευνα υποδεικνύει σταθερές σχέσεις καθιστικής ζωής λόγω οθόνης με την υγεία των οστών στην εφηβεία. Η σχέση θα μπορούσε επομένως να θεωρηθεί πως έχει σημασία για τη δημόσια υγεία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’BMJ Open.’’

 

Πηγές:
’BMJ Open.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024