Ενώ ή καισαρική τομή συχνά είναι αναγκαία για να σωθούν ζωές και να εμποδιστούν τραυματισμοί, το να γεννηθεί ένα μωρό με καισαρική τομή μπορεί ενδεχομένως να το καταστήσει ευάλωτο σε χρόνια προβλήματα υγείας, όπως άσθμα, διαβήτη και παχυσαρκία, αναφέρει νέα ανάλυση.

Μεγάλο μέρος των ερευνών που περιλήφθηκαν στην ανάλυση δεν αποδεικνύει ότι η καισαρική τομή προκαλεί ιατρικά προβλήματα μελλοντικά στο μωρό.

Ωστόσο, η σχέση είναι αρκετά δυνατή ώστε να πρέπει να συζητούν οι έγκυες τον κίνδυνο με τον γιατρό τους, σχετικά με το ενδεχόμενο να γεννήσουν με καισαρική τομή, ιδιαίτερα όταν είναι πιθανός ο φυσιολογικός τοκετός, δήλωσε η Dr. Jan Blustein, Καθηγήτρια ιατρικής στο New York University.

Όταν ανέλυσαν προηγούμενες έρευνες οι ερευνητές ανακάλυψαν 20 που συνέδεαν την καισαρική τομή με τον διαβήτη τύπου 1. Ανακάλυψαν επίσης 23 έρευνες που συνέδεαν την καισαρική τομή με το άσθμα και 9 με την παχυσαρκία.

Η αιτία του γιατί η καισαρική τομή θα μπορούσε να οδηγεί σε χρόνια προβλήματα υγείας δεν έχει αποσαφηνιστεί αλλά μια θεωρία είναι ότι οι γυναίκες περνούν ''καλά'' βακτήρια σε μωρά κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού που προστατεύουν από νόσους, δήλωσε η Blustein. Άλλη πιθανότητα είναι οι ορμόνες που απελευθερώνονται στον τοκετό να παίζουν ρόλο στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου.

Οι περισσότερες έρευνες που περιλήφθηκαν στην ανάλυση δεν είχαν αρκετές πληροφορίες για τους αναλυτές που να λαμβάνουν υπόψη χαρακτηριστικά των μητέρων, όπως παχυσαρκία, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για τη σχέση.

Η Dr. Susan Hellerstein, του Harvard Medical School, δήλωσε ότι η νέα έρευνα προστίθεται σε αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο τρόπος τοκετού μπορεί ενδεχομένως να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’BMJ’’.

Πηγές:
‘’BMJ’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο