Φαρμακευτικές αγωγές για το άσθμα, ιδιαίτερα τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αποτέλεσμα σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν 1.200 ασθενείς με ελαφρύ έως μέτριο άσθμα και ανακάλυψαν ότι αποτυχία της αγωγής συνέβη σε περίπου 17% όσων ήταν 30 ετών και άνω σε σύγκριση με περίπου 10% όσων ήταν νεότεροι από 30 ετών.

Η χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία και η ύπαρξη άσθματος για περισσότερο χρόνο συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο αποτυχίας της αγωγής.

Όταν οι ερευνητές εστίασαν σε συγκεκριμένες θεραπείες ανακάλυψαν ότι η αποτυχία της αγωγής αύξανε σταθερά για κάθε χρόνο πάνω από την ηλικία των 30 σε ασθενείς που χρησιμοποιούσαν εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή.

Ασθενείς ηλικίας 30 ετών και άνω που χρησιμοποίησαν εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, είτε μόνα είτε σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, ήταν περισσότερο από 2 φορές πιο πιθανό να έχουν αποτυχία στην αγωγή σε σχέση με όσους ήταν νεότεροι των 30 ετών, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικό ''American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine'', άντρες και γυναίκες είχαν παρόμοια ποσοστά αποτυχίας της αγωγής.

Το εύρημα ότι οι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας με άσθμα έχουν αυξημένο κίνδυνο για αποτυχία της αγωγής μπορεί να μην αφορά μόνο βιολογικούς μηχανισμούς- όπως διαφορές στο είδος της φλεγμονής των αεραγωγών- αλλά και γεωγραφικούς, κοινωνικοοικονομικούς ή διαφορές στη συμμόρφωση στην αγωγή, μεταξύ νεότερων και μεγαλύτερης ηλικίας ασθενών, δήλωσε ο Dr. Ryan Dunn, του National Jewish Health στο Ντένβερ.

 

Πηγές:
''American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο