Η ενδομητρίωση μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής περισσότερο από 75%, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 14.000 γυναίκες στη Βρετανία και εξέτασε τον κίνδυνο που έθετε η ενδομητρίωση.

Η Lucky Saraswat, του Aberdeen Royal Infirmary, στη Βρετανία, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ενδομητρίωση προδιαθέτει τις γυναίκες σε αυξημένο κίνδυνο πρόωρης αποβολής και κατοπινών επιπλοκών στην κύηση.

Αρχεία γυναικών με ή χωρίς διαγνωσθείσα ενδομητρίωση, συσχετίστηκαν με αρχεία μητρότητας ώστε να αξιολογηθούν πορείες κυήσεων.

Περιλήφθηκαν στην ανάλυση 14.655 γυναίκες. Εξετάστηκαν τα ιατρικά τους αρχεία, για 30 περίπου χρόνια, από το 1981 έως το 2010.

Μετά από προσαρμογές για την ηλικία και προηγούμενες εγκυμοσύνες, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι γυναίκες με ενδομητρίωση είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο πρόωρων επιπλοκών εγκυμοσύνης σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Ο κίνδυνος ήταν κατά 76% υψηλότερος για την αποβολή και σχεδόν τριπλάσιος για την έκτοπο εγκυμοσύνη.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα ευρήματα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν οι γιατροί συμβουλεύουν γυναίκες με ενδομητρίωση για τον οικογενειακό προγραμματισμό καθώς και στη φροντίδα κατά την κύηση.

Σχετικά με πιθανή εξήγηση για τον κίνδυνο, η Saraswat δήλωσε ότι η ενδομητρίωση συνδέεται με αυξημένη φλεγμονή στην πύελο και δομικές και λειτουργικές αλλαγές στα τοιχώματα της μήτρας.

Λεπτομέρειες της έρευνας θα ανακοινωθούν στο ESHRE 205, που πραγματοποιείται στη Λισαβόνα.

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;