Υπάρχει η αντίληψη ότι ο καρκίνος του τραχήλου αποτελεί νόσο νέων γυναικών. Ωστόσο, μισοί από τους θανάτους συμβαίνουν σε γυναίκες άνω των 65 ετών, σύμφωνα με έρευνα του ‘’British Medical Journal.’’

Η έρευνα αναφέρει ότι το όριο ηλικίας για την εξέταση του καρκίνου του τραχήλου θα πρέπει να ανέλθει στην ηλικία των 70 και ότι οι ηλικιωμένες θα πρέπει να αποτελούν στόχο εκστρατειών ενημέρωσης.

Στην ηλικία άνω των 65 ετών σημειώθηκαν 449 θάνατοι και 7 στην ηλικία κάτω των 25, το διάστημα 2010-2012.
Η έκθεση αναφέρει ότι ο αριθμός των γυναικών μέσης ηλικίας που επηρεάζονται από τη νόσο θα αυξηθεί.

Ως την ηλικία των 60-64, μόνο το 72% των γυναικών στη Βρετανία, το 2013, είχε εξεταστεί τα προηγούμενα 5 χρόνια. Συγκριτικά, εξετάστηκε το 82% των γυναικών 50-54 ετών και το 76% στις ηλικίες 55-59.

Ενώ ο καρκίνος του τραχήλου είναι ο πιο συνήθης σε γυναίκες κάτω των 35, συνεχίζει να επηρεάζει γυναίκες όλων των ηλικιών.
Η ερευνήτρια, Sue Sherman, του Keele University, δήλωσε ότι τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι μεγάλες γυναίκες δεν εξετάζονται προληπτικά.

Η προσοχή σε νεότερες γυναίκες οδήγησε τις γυναίκες να σκέφτονται τη νόσο ως πάθηση νεότερων ηλικιών.
Το 20% των νέων διαγνώσεων αφορά γυναίκες άνω των 65 ετών.

Πρέπει να αλλάξουμε την αντίληψη για τον καρκίνο ώστε να μοιάζει με αυτή του καρκίνου του μαστού και του εντέρου-ότι μπορεί να αφορά γυναίκες και μεγαλύτερης ηλικίας, δήλωσε η ερευνήτρια. Η έρευνα ανακάλυψε ότι γυναίκες που εξετάζονταν τακτικά μεταξύ 50-64 ετών είχαν σχετικά χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου τα επόμενα 20 χρόνια.

Ωστόσο, γυναίκες που δεν είχαν εξεταστεί το συγκεκριμένο διάστημα αύξαναν σημαντικά τον κίνδυνο.
Η ερευνήτρια δήλωσε ότι ο τακτικός έλεγχος έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει έγκαιρα τη νόσο και να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των θυμάτων.

Πηγές:
‘’British Medical Journal.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα