Ερευνητές ανέπτυξαν τεστ αναπνοής που μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου σε λίγα λεπτά, με 90% ακρίβεια.

Το τεστ παρείχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε κλινική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 210 ασθενείς και θα δοκιμαστεί τώρα σε μεγαλύτερη δοκιμή σε 3 νοσοκομεία του Λονδίνου.

Ο ερευνητής George Hanna, του Imperial College London, δήλωσε ότι το τεστ αναπνοής μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση ασθενών με αρχικά συμπτώματα και να μειώσει τον αριθμό των ενδοσκοπήσεων.

Ο Hanna σημείωσε ότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί ενδεχομένως να δώσει στους ασθενείς περισσότερες θεραπευτικές επιλογές και τελικά να σώσει περισσότερες ζωές.

Το τεστ ερευνά για χημικές ουσίες στον εκπνεόμενο αέρα που είναι μοναδικές για ασθενείς με καρκίνο στομάχου και οισοφάγου.
Ο καρκίνος αναδύει ξεχωριστή οσμή πτητικών οργανικών ενώσεων που μπορεί να βοηθήσει γιατρούς να εντοπίσουν τα αρχικά συμπτώματα της νόσου.

Για να υποβληθούν στο τεστ, οι ασθενείς αναπνέουν σε συσκευή που μοιάζει με αυτή που μετρά την ύπαρξη αλκοόλ. Στη συνέχεια αναλύονται οι ουσίες του εκπνεόμενου αέρα με φασματόμετρο μάζας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα αναπνοής ασθενών με καρκίνο στομάχου και οισοφάγου, από το 2011 έως το 2013.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Annals of Surgery.’’

 

Πηγές:
‘’Annals of Surgery.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;