Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η υπέρταση μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Alzheimer.

Έδειξε επίσης ότι αντιυπερτασική αγωγή μπορεί ενδεχομένως να παίξει ρόλο στη μείωση του κινδύνου.

Ερευνητές του Aarhus University στη Δανία, του Cambridge University στη Βρετανία και του University of Washington, εξέτασαν στοιχεία περισσότερων των 54.000 ανθρώπων που περιλαμβάνονταν στο International Genomics of Alzheimer's Project.

Από αυτούς, 17.008 άνθρωποι εμφάνισαν νόσο του Alzheimer και 37.154 ήταν ηλικιωμένοι που δεν έπασχαν από τη συγκεκριμένη νόσο.

Η ανάλυση ανακάλυψε ότι άνθρωποι με ορισμένες γενετικές ποικιλομορφίες ήταν λιγότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση Alzheimer και 24 από τις ποικιλομορφίες συνδέθηκαν με μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης.

Οι ερευνητές, ωστόσο, δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν ακριβώς γιατί άνθρωποι με τις συγκεκριμένες γενετικές ποικιλομορφίες ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν νόσο του Alzheimer. Πρόσθεσαν ότι χρειάζονται νέες έρευνες.

Ωστόσο σημείωσαν ότι καθώς άνθρωποι με υπέρταση συνήθως λαμβάνουν αντιυπερτασικά φάρμακα για τον έλεγχο της νόσου, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έρευνες για να διαπιστωθεί αν τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για Alzheimer.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’PLOS Medicine.’’

 

Πηγές:
‘’PLOS Medicine.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι παραλήρημα ασθενών μετά από έμφραγμα επιδεινώνει την έκβασή τους
Nέος Κώδικας Φαρμακευτικής Δεοντολογίας
18 Απριλίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών