Οι στοματίτιδες σε ογκολογικούς ασθενείς που λαμβάνουν τις νέες βιολογικές – στοχευμένες θεραπείες και ανοσοθεραπείες, οι μυκητιάσεις και η νέκρωση των οστών των γνάθων ήταν τα κύρια θέματα της «4ης Ετήσιας Eπιστημονικής Ημερίδας Ογκολογίας Στόματος», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών από την Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας Στόματος (ΕΕΟΣ) με τη συμμετοχή ογκολόγων παθολόγων, ακτινοθεραπευτών ογκολόγων, αιματολόγων, οδοντιάτρων, νοσηλευτών και φοιτητών της Οδοντιατρικής Σχολής.

«Oι στοματίτιδες που μπορεί να εμφανίσουν οι ογκολογικοί ασθενείς είναι επώδυνες ελκώσεις, ξηροστομία, τερηδονισμός των δοντιών, βλάβες των ούλων και λοιμώξεις, κυρίως μυκητιάσεις», τόνισε κατά την έναρξη της ημερίδας η κ. Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη, Στοματολόγος, Καθηγήτρια της Οδοντιατρικής Σχολής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Στόματος, σημειώνοντας ότι τα φάρμακα που χορηγούνται για την υποστήριξη των ασθενών με οστική νόσο καθώς και ορισμένες αντι-αγγειογενετικές βιολογικές θεραπείες συνδέονται με ειδική, ασυνήθη, αλλά δυνητικά σοβαρή, επιπλοκή, την οστεονέκρωση των γνάθων. «Οι ογκολογικοί ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται σε ειδικό οδοντίατρο ιδανικά πριν την έναρξη της αντινεοπλασματικής θεραπείας τους με στόχο την αποφυγή των απειλητικών για την ποιότητα της ζωής τους παρενεργειών των φαρμάκων», τόνισε η κ. Νικολάτου-Γαλίτη, συμπληρώνοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο πόνος στα δόντια και στα ούλα αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα.
Στις σπουδαίες επιστημονικές και θεραπευτικές εξελίξεις της Ογκολογίας αναφέρθηκε κατά την εισήγησή του ο κ. Ηλίας Αθανασιάδης, Ογκολόγος-Παθολόγος, Διευθυντής της Β΄Ογκολογικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ, υπογραμμίζοντας ότι οι θεραπείες αυτές έχουν βελτιώσει την πρόγνωση της νόσου και την επιβίωση των ασθενών αλλά συνδέονται με σοβαρές και επώδυνες επιπλοκές στο στόμα, οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ποιότητα της ζωής των ασθενών με καρκίνο επιβαρύνοντας τη συνολική υγεία τους. «Η φροντίδα του στόματος θα συμβάλει όχι μόνο στη διατήρηση της υγείας του στόματος αλλά και στην αύξηση της επιτυχίας της αντινεοπλασματικής θεραπείας» τόνισε ο κ. Η. Αθανασιάδης.

«Οι μυκητιάσεις μπορεί να εμφανιστούν με πυρετό», επεσήμαναν η Αν. Καθηγήτρια κ. Γεωργία Βρυώνη και η Επιστημονική Υπεύθυνη του Ερευνητικού Εργαστηρίου Λοιμώξεων και Αντιμικροβιακής Θεραπείας του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ κ. Μιράντα Δρογκάρη και συμπλήρωσαν ότι η πρώιμη διάγνωση μυκητίασης στο στόμα σε όλους τους Ογκολογικούς ασθενείς και ιδιαίτερα στους ασθενείς με αιματολογικό νόσημα, μπορεί να είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωσή τους.

Στη συνέχεια, οι Επιστημονικοί Συνεργάτες και μεταπτυχιακοί φοιτητές της Κλινικής Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής κ.κ. Εμμανουήλ Βάρδας, Ερωφίλη Παπαδοπούλου, Αναστασία Βουρλή, Μαρία Κουρή και Χαρά Χατζηχαλεπλή παρουσίασαν περιστατικά με επιπλοκές στη στοματική κοιλότητα καθώς και τα πρωτόκολλα αντιμετώπισής τους, ενώ στη συμβολή της Νοσηλευτικής Ογκολογίας στη συνολική φροντίδα του ασθενούς , στην πρώιμη διάγνωση των επιπλοκών και στη διατήρηση της υγείας του στόματος αναφέρθηκε ο κ. Δημήτριος Παπαγεωργίου, Καθηγητής Εφαρμογών τουΤμήματος Νοσηλευτικής ΤΕΙ Αθήνας.

Ιδιαίτερη και τιμητική για την ημερίδα ήταν η παρουσία της Προέδρου του Συλλόγου Εθελοντών κατά του Καρκίνου «Αγκαλιάζω», κ. Ολυμπίας Χαλδαίου-Μπήτρου και της κ. Μαργαρίτας Χρυσάνθου-Πιτερού, μέλος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Αλμα Ζωής». Η ημερίδα έφερε τις αιγίδες της Διεθνούς Εταιρείας Υποστηρικτικής φροντίδας στον Καρκίνο και της Διεθνούς Εταιρείας Ογκολογίας Στόματος - MASCC/ISOO, του Μεσογειακού Διεπιστημονικού Forum Ογκολογίας - MMOF, της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας.

Διεθνής διάκριση για την Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας Στόματος (ΕΕΟΣ)

Διεθνής Διάκριση της ΕΕΟΣ - της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ουρανίας Νικολάτου-Γαλίτη και των συνεργατών της - στο International Symposium of the Multinational Association of Supportive Care in Cancer/International Society of Oral Oncology, που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η κ. Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη αναλαμβάνει Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ογκολογίας του Στόματος, ενώ η Ελληνική αντιπροσωπεία τιμά την Ελλάδα με επτά επιστημονικές παρουσιάσεις, τρεις από τις οποίες έχουν επιλεγεί ως προφορικές ομιλίες και διαλέξεις. Όπως δήλωσε η κ. Νικολάτου-Γαλίτη με την ευκαιρία της τιμητικής διάκρισης της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Στόματος «είμαστε ευγνώμονες στους ιατρούς ογκολόγους, οι οποίοι παραπέμπουν και εμπιστεύονται τους ασθενείς τους, αλλά και στους ίδιους τους ασθενείς, οι οποίοι έχουν δεχτεί να παρουσιαστούν ανώνυμα δεδομένα από το ιατρικό ιστορικό τους».

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]
Ποια είναι η σχέση κατανάλωσης καφέ και θνησιμότητας σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη