Το κάπνισμα των γονέων κοντά στο παιδί μπορεί ενδεχομένως να είναι το ίδιο βλαβερό για αυτό, όσο και το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη, αναφέρει νέα έρευνα.

Μέχρι την ηλικία των 10 ετών, παιδιά που εκτέθηκαν σε παθητικό κάπνισμα ως μωρά έτειναν να έχουν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος σε σχέση με παιδιά που δεν εκτέθηκαν, ανακάλυψαν Καναδοί ερευνητές.

Η ερευνήτρια, Linda Pagani, του CHU Sainte-Justine Research Centre, υποπτεύεται ότι τα στατιστικά στοιχεία που συνδέουν την παιδική παχυσαρκία με την έκθεση στο κάπνισμα των γονέων μπορεί να υποτιμούν την επίδραση, καθώς γονείς μπορεί να έδιναν χαμηλότερα στοιχεία για την ποσότητα τσιγάρων που κάπνιζαν λόγω ντροπής.

Όπως εξήγησε, μέχρι την ηλικία των 10 ετών παιδιά που είχαν εκτεθεί περιοδικά ή συστηματικά στον καπνό ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης από τους συνομηλίκους τους.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος έτεινε να είναι 0.48 έως 0.81 μονάδες υψηλότερος.

Η σχέση είναι σχεδόν το ίδιο μεγάλη με την επίδραση του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη.

Ενώ η αύξηση του βάρους μπορεί ενδεχομένως να μη φαίνεται μεγάλη, οι ερευνητές εξήγησαν ότι συμβαίνει σε περίοδο της ανάπτυξης που θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμα συνέπειες.

Η ερευνήτρια σημείωσε ότι η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα στην παιδική ηλικία μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει τις ορμονικές ανισορροπίες και να αλλάζει τη νευροαναπτυξιακή λειτουργία στη συγκεκριμένη σημαντική περίοδο.

Δήλωσε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να επηρεάζει ο καπνός τις διαδικασίες στο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως και τις νευροαναπτυξιακές και καρδιαγγειακές διαδικασίες.

Η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έρευνά τους είναι ισχυρότερη από παλαιότερες επειδή περιέλαβε πληροφορείς για την ευεξία των παιδιών, τον τρόπο ζωής τους, τη συμπεριφορά και το κοινωνικό περιβάλλον, που επίσης θα μπορούσαν να επηρεάσουν το βάρος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Nicotine and Tobacco Research.’’

 

Πηγές:
‘’Nicotine and Tobacco Research.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις