Η κατανάλωση 3-5 φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο περισσότερο από το ένα πέμπτο, αναφέρει νέα έρευνα.

Η χαμηλότερη θνησιμότητα από καρδιαγγειακή νόσο φάνηκε με πρόσληψη περίπου 3 φλιτζανιών καφέ την ημέρα, με μείωση του κινδύνου κατά 21%, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC).

Δυο μετα-αναλύσεις του 2014 υποδεικνύουν σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, σημειώνοντας ότι η επιθυμητή προστατευτική επίδραση πετυχαίνεται με 3-5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Η κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέεται με περίπου 25% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με την κατανάλωση λιγότερων των 2 φλιτζανιών την ημέρα ή καθόλου καφέ.

Άνθρωποι με διαβήτη συνήθως έχουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο, επομένως η σχέση μπορεί να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η έκθεση κατέληξε ότι οι πρόσφατες έρευνες στηρίζουν την άποψη ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ, περίπου 3-5 φλιτζάνια την ημέρα μπορεί ενδεχομένως να έχει προστατευτική επίδραση έναντι του κινδύνου θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο.

Οι μηχανισμοί δράσης πίσω από τη σχέση δεν είναι σαφείς, ωστόσο περιοχές ενδιαφέροντος για μελλοντική έρευνα περιλαμβάνουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καφέ και τη γνωστή σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και μείωσης του κινδύνου για διαβήτη 2 καθώς η θνησιμότητα από καρδιαγγειακές νόσους στη συγκεκριμένη ομάδα είναι υψηλότερη.

Τα αποτελέσματα διαφέρουν μεταξύ διαφορετικών πληθυσμών.

Υποδεικνύεται ότι 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν ενδεχομένως να προσφέρουν τη μεγαλύτερη προστασία σε Ιάπωνες, ενώ 3 φλιτζάνια μπορεί να προσφέρουν τη μεγαλύτερη προστασία σε Βρετανούς και Αμερικανούς.

Ο καθηγητής Doutor Antonio Vaz Carneiro, του Universidade de Lisboa, στην Πορτογαλία, δήλωσε ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο, ενώ θα μπορούσε να επηρεάσει την εικόνα υγείας και κόστους περίθαλψης στην Ευρώπη.

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 19 κλοπές και διαρρήξεις σε φαρμακεία
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης
Ο γιατρός Αδριανός Γολέμης θα είναι ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης [βίντεο]