Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι νέοι δείκτες για το μελάνωμα μπορεί ενδεχομένως να επιτρέπουν την ακριβή παρακολούθηση της νόσου μέσω εξέτασης αίματος

Ο Mitchell Stark, του QIMR Berghofer Medical Research Institute, δήλωσε ότι οι νέοι βιοδείκτες θα μπορούσαν ιδανικά να είναι κατάλληλοι για την παρακολούθηση της εξέλιξης του όγκου σε ασθενείς που διαγνώστηκαν με αρχική μεταστατική νόσο.

Η ομάδα δεικτών θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στην παρακολούθηση της εξέλιξης ή υποτροπής του μελανώματος σε ασθενείς που παρακολουθούνται από τον γιατρό τους, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι είναι πολύ ευαίσθητοι και συγκεκριμένοι όπως και σημαντικά καλύτεροι από τους δείκτες που χρησιμοποιούνται τώρα.

Ο Stark σημείωσε ότι η καλύτερη παρακολούθηση θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσης ενός ασθενούς, εντοπίζοντας την εξέλιξη του μελανώματος πριν γίνει κλινικά εμφανής η μεταστατική νόσος και επιτρέποντας την πιο γρήγορη έναρξη της αγωγής.

Η εξέταση αίματος θα μπορούσε να ερευνά για αυξημένα επίπεδα των δεικτών ή microRNAs, μικροσοκπικά μόρια που ρυθμίζουν την πρωτεΐνη που ένα γονίδιο μπορεί να παράγει.

Σε δείγματα ασθενών σταδίου IV, οι νέοι βιοδείκτες επιβεβαίωσαν την εξέλιξη του όγκου στο 100% των περιστατικών.

Η Leeanne Enoch, δήλωσε ότι η έρευνα αναπαριστά σημαντική εξέλιξη για τους ασθενείς με μελάνωμα, προσθέτοντας ότι η ικανότητα εντοπισμού των σημαδιών εξέλιξης του μελανώματος νωρίτερα θα είναι πολύτιμο όπλο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’EBioMedicine.’’

 

 

Πηγές:
‘’EBioMedicine.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα