Οι ρομποτικές επεμβάσεις μιας οπής (single site) δεν είναι κάτι καινούριο στην Ελλάδα.

Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών έχει πρωτοπορήσει παγκοσμίως, καθώς από το 2011 έχει συστηματικά εφαρμόσει την νέα αυτή τεχνολογία με ασφάλεια και επιτυχία σε επεμβάσεις γενικής χειρουργικής και γυναικολογίας.

Πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στην κατασκευή των ρομποτικών εργαλείων και συνολικά στη single site ρομποτική πλατφόρμα, έχουν δώσει νέα ώθηση στη χρήση της τεχνολογίας αυτής σε ουρολογικές επεμβάσεις νεφρού.

Από τις αρχές Ιουνίου 2015 ο δρ. Αχιλλέας Πλουμίδης (φωτό) πραγματοποίησε την πρώτη ρομποτική ουρολογική επέμβαση μίας οπής (single site) στη νοτιοανατολική Ευρώπη με το υπερσύγχρονο σύστημα da Vinci Si HD.

Η single site ρομποτική επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε νεαρό ασθενή με χρόνια απόφραξη του νεφρού, στον οποίο αποκαταστάθηκε η στένωση της πυέλου του νεφρού με το σύστοιχο ουρητήρα (επέμβαση πυελοπλαστικής) διαφυλάττοντας έτσι την καλή νεφρική λειτουργία.

Η όλη επέμβαση πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου από μία μόνο τομή 2 εκατοστών μέσα από τον ομφαλό και ο ασθενής εξήλθε από το νοσοκομείο σε λιγότερο από 24 ώρες.

Ανάρρωση

Η επέμβαση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία με γρήγορη ανάρρωση του ασθενούς, ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο καθώς και ελαχιστοποίηση της χειρουργικής ουλής.

Η σύγχρονη χειρουργική έχει πάψει πλέον να γίνεται από μεγάλες τομές, όπως στο παρελθόν.

Μέχρι πρότινος, οι μεγάλες χειρουργικές τομές που πραγματοποιούνταν σκοπό είχαν την εύκολη πρόσβαση του χειρουργού στο όργανο- στόχος στο εσωτερικό του σώματος.

Πλέον, η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, όπως είναι οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, έχει επικρατήσει σε όλα τα σύγχρονα νοσοκομεία της Ευρώπης, της Αμερικής αλλά και της Ελλάδας.

Η κλασική λαπαροσκοπική χειρουργική ωστόσο απαιτεί τουλάχιστον τέσσερις τομές στο κοιλιακό τοίχωμα, ώστε να εισαχθούν όλα τα εργαλεία και η κάμερα μέσα στην κοιλιά.

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί την εξέλιξη της λαπαροσκόπησης όπου η πραγματική τρισδιάστατη όραση, τα αρθρωτά εργαλεία καθώς και η εργονομική κονσόλα δίνουν σημαντικό πλεονέκτημα στο χειρουργό όσον αφορά την παρασκευή των ιστών και την ακρίβεια στην επέμβαση.

Σε αυτά τα αναγνωρισμένα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής προστίθεται η δυνατότητα πραγματοποίησης της επέμβασης από μια τομή 2 εκατοστών μέσα από τον ομφαλό δίνοντας ένα άριστο κοσμητικό αποτέλεσμα και αφήνοντας ακέραιο το κοιλιακό τοίχωμα.

Αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα για τον ασθενή είναι: η ελάχιστη απώλεια αίματος, ο λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος, η ταχύτερη ανάρρωση και το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η ουρολογική κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών με διευθυντή τον δρ. Αντώνιο Πλουμίδη, διαθέτει πλέον μεγάλη εμπειρία στις ρομποτικές επεμβάσεις από το 2006 όπου και εγκαταστάθηκε το πρώτο ρομποτικό σύστημα da Vinci στην Ελλάδα.

Σήμερα, πλέον έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες ογκολογικές επεμβάσεις για τον προστάτη, το νεφρό και την ουροδόχο κύστη καθώς και επεμβάσεις ανακατασκευής του ουροποιητικού συστήματος και ουρογυναικολογικές επεμβάσεις με επιτυχία.

Σημαντικός είναι ο ρόλος της κλινικής μας στην εκπαίδευση νέων Ευρωπαίων ουρολόγων, στην συγγραφή άρθρων σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά και σε ομιλίες σε ευρωπαϊκά συνέδρια.

Η ρομποτική χειρουργική μίας οπής αποτελεί ραγδαία εξέλιξη στη σύγχρονη εποχή της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής και αναμένεται να εφαρμοστεί σε περαιτέρω επεμβάσεις της ουρολογίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]