Αν κάποιος δεν μπορεί να κοιμηθεί τη νύχτα ενδεχομένως έχει έλλειψη ασβεστίου, καθώς σημαντικό κανάλι ασβεστίου εντοπίστηκε ως υπεύθυνο για το βαθύ ύπνο.

Η έρευνα δίνει επίσης στοιχεία για την κατανόηση των φυσιολογικών και μη φυσιολογικών λειτουργιών του εγκεφάλου όταν ο άνθρωπος είναι ξύπνιος.

Ο Rodolfo Llinas, του Marine Biological Laboratory (MBL) στο Woods Hole, πραγματοποίησε πειράματα σε ποντικούς σχετικά με τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της κατάστασης ύπνου και της εγρήγορσης.

Τα κανάλια ασβεστίου εξασφαλίζουν την επικοινωνία όλων των περιοχών του εγκεφάλου μεταξύ τους. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του ύπνου η δραστηριότητά τους αυξάνεται διατηρώντας αργό ρυθμό που είναι διαφορετικός από την εικόνα που παρατηρείται κατά τη διάρκεια που ένας άνθρωπος είναι ξύπνιος.

Με βάση το συγκεκριμένο στοιχείο, οι επιστήμονες απομάκρυναν ένα είδος καναλιού ασβεστίου, το Cav3.1, και εξέτασαν πώς η απουσία της δραστηριότητας του συγκεκριμένου καναλιού επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία των ποντικών.

Το συγκεκριμένο κανάλι ασβεστίου φαίνεται πως είναι σημαντικός παράγοντας στο φυσιολογικό ύπνο. Ποντικοί των οποίων τα κανάλια ασβεστίου Cav3.1 δεν δρουν χρειάζονται περισσότερο χρόνο να αποκοιμηθούν και παραμένουν κοιμισμένοι μικρότερο διάστημα.

Η εγκεφαλική τους δραστηριότητα ήταν επίσης μη φυσιολογική, μοιάζοντας περισσότερο με τον ξύπνιο εγκέφαλο παρά με τον κοιμισμένο. Οι συγκεκριμένοι ποντικοί δεν έφθασαν σε βαθύ ύπνο αργών κυμάτων.

Ο Llinas δήλωσε ότι αυτό σημαίνει πως οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει πως το Cav3.1 είναι το κανάλι που τελικά υποστηρίζει τον βαθύ ύπνο.

Επειδή οι ποντικοί δεν έχουν την ικανότητα να κοιμούνται βαθιά, τελικά εμφανίζουν ένα σύνδρομο παρόμοιο με τις ψυχικές διαταραχές στους ανθρώπους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ‘’Proceedings of the National Academy of Sciences.’’

 

Πηγές:
‘’Proceedings of the National Academy of Sciences.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο