Ερευνητές ανακάλυψαν πιθανό κίνδυνο μεταξύ της κατανάλωσης εσπεριδοειδών και του μελανώματος.

Χρησιμοποίησαν στοιχεία από 2 μακροχρόνιες έρευνες σε γυναίκες και άντρες.

Ωστόσο, η έρευνα δεν εξέτασε αν τα εσπεριδοειδή ήταν η αιτία του μελανώματος και χρειάζονται νέες έρευνες για να επιβεβαιωθεί η σχέση, σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘’Clinical Oncology.’’

Ο ερευνητής Dr. Abrar Qureshi, του Brown University and Rhode Island Hospital, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα από μια απλή έρευνα παρατήρησης που μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν όλο τον πληθυσμό των ΗΠΑ θα πρέπει να ερμηνευτούν με προσοχή.
Ο Qureshi συνεργάστηκε για την έρευνα με το Channing Division of Network Medicine στο νοσοκομείο Brigham and Women's Hospital της Βοστόνης.

Εξετάστηκαν στοιχεία 63.000 γυναικών και 41.000 αντρών, από τα μέσα του 1980 έως το 2010.
Κάθε 2 έως 4 χρόνια, οι ερευνητές συνέλεγαν στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων και οι άντρες και οι γυναίκες ανέφεραν παθήσεις όπως διάγνωση μελανώματος, που επιβεβαιώθηκαν από ιατρικά αρχεία.
Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο συχνά καταναλώνουν γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια ή χυμό των προηγούμενων. Το σύνολο θεωρήθηκε ‘’γενική κατανάλωση εσπεριδοειδών’’ αν και δεν περιείχε άλλα εσπεριδοειδή όπως λεμόνια και λάιμ.

Σε διάστημα μεγαλύτερο των 20 ετών που διήρκεσε η έρευνα οι ερευνητές παρατήρησαν 1.840 περιστατικά μελανώματος. Σε σύγκριση με ανθρώπους που έτρωγαν εσπεριδοειδή λιγότερο από 2 φορές την εβδομάδα, όσοι έτρωγαν εσπεριδοειδή 2 έως 4 φορές την εβδομάδα είχαν 10% αύξηση του κινδύνου για μελάνωμα.

Ο κίνδυνος μελανώματος αυξανόταν καθώς αύξανε η κατανάλωση, φτάνοντας σε άνοδο 36% του κινδύνου σε ανθρώπους που έτρωγαν τα φρούτα περισσότερες από 1,5 φορές την ημέρα, κατά μέσον όρο. Το γκρέιπφρουτ φάνηκε να έχει την πιο ισχυρή σχέση με το μελάνωμα.

Η σχέση ήταν υψηλή ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη διάφορες ποσότητες έκθεσης στον ήλιο όπως και τη γεωγραφική τοποθεσία.

Τα φρέσκα εσπεριδοειδή περιέχουν ουσίες- τις φουρανοκουμαρίνες- που μπορούν να κάνουν κάποιον πιο ευαίσθητο στον ήλιο και την έκθεση πιο βλαβερή στα δερματικά κύτταρα, δήλωσε ο Qureshi.

Ο ερευνητής δεν συνιστά αλλαγή στην κατανάλωση φρούτων, καθώς είναι σημαντικά για την υγεία. Ωστόσο, μέχρι να μάθουμε περισσότερα για τις ουσίες των εσπεριδοειδών, όσοι καταναλώνουν τακτικά εσπεριδοειδή θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με την ηλιακή έκθεση, σημείωσε.

 

Πηγές:
‘’Clinical Oncology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία