Η υπερβολική πρόσληψη νερού δεν είναι καλή για την υγεία, καθώς εξασθενεί την ικανότητα των νεφρών να αποβάλλουν το επιπλέον νερό και το νάτριο στον οργανισμό γένεται αραιωμένο, με αποτέλεσμα οίδημα στα κύτταρα που μπορεί να απειλήσει την υγεία.

Σύμφωνα με νέες οδηγίες πάνελ ειδικών, θα πρέπει να πίνετε μόνο όταν διψάτε για να αποφύγετε την υπονατραιμία που συνδέεται με την άσκηση.

Η χρήση του μηχανισμού δίψας για την καθοδήγηση κατανάλωσης υγρών είναι στρατηγική που θα μπορούσε να περιορίσει την υπερβολική κατανάλωση και την ανάπτυξη υπονατραιμίας, παρέχοντας αρκετά υγρά για την πρόληψη της μεγάλης αφυδάτωσης.

Συμπτώματα ελαφράς υπονατραιμίας περιλαμβάνουν ζάλη, ναυτία, οίδημα και αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια ενός αθλήματος. Η σοβαρή περίπτωση περιλαμβάνει εμετό, πονοκέφαλο, αλλαγή ψυχικής κατάστασης, σπασμούς και κώμα.

Έχει συμβεί κατά τη διάρκεια αγώνων αντοχής, όπως μαραθώνιο ή τρίαθλο.

Συχνά, αθλητές λαμβάνουν λανθασμένα τη συμβουλή να πίνουν περισσότερο από όσο διψούν.
Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη υγρών δεν εμποδίζει την κούραση, τις μυϊκές κράμπες ή τη θερμοπληξία.

Ο James Winger, του Loyola University Medical Center και μέλος του πάνελ ειδικών, δήλωσε ότι οι μυϊκές κράμπες και η θερμοπληξία δεν συνδέονται με την αφυδάτωση.

Ο Winger δήλωσε ότι μικρά έως μέτρια επίπεδα αφυδάτωσης είναι ανεκτά και θέτουν μικρό κίνδυνο σε κατά τα άλλα υγιείς αθλητές.

Οι οδηγίες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ‘’Clinical Journal of Sport Medicine.’’

 

Πηγές:
‘’Clinical Journal of Sport Medicine.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα