Ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με αρνητική διάθεση σε γυναίκες με διπολική διαταραχή, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα προβλήματα ύπνου είναι συνήθη σε ανθρώπους με διπολική διαταραχή και ο φτωχός ύπνος επηρεάζει τη νόσο και το αντίστροφο.

Η Erika Saunders, του Penn State College of Medicine, δήλωσε ότι ασθενείς με διπολική διαταραχή συχνά υποφέρουν από προβλήματα ύπνου, ακόμα και όταν πολλά από τα συμπτώματά τους ελέγχονται καλά.

Η Saunders δήλωσε ότι η βελτίωση του ύπνου δεν θα βελτιώσει μόνο την ποιότητα ζωής των ασθενών αλλά θα τους βοηθήσει και να αποφύγουν επεισόδια με τη διάθεσή τους.

Γνωρίζουμε από έρευνες στο γενικό πληθυσμό ότι οι γυναίκες έχουν διαφορετικό είδος αρχιτεκτονικής ύπνου σε σχέση με τους άντρες και διατρέχουν διαφορετικό κίνδυνο για διαταραχές ύπνου, ιδιαίτερα στα αναπαραγωγικά χρόνια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 216 συμμετεχόντων. Εξέτασαν την επίδραση της ποιότητας ύπνου, κατά την έναρξη της έρευνας, στην εικόνα της διάθεσης τα επόμενα 2 χρόνια.

Το αποτέλεσμα στη διάθεση μετρήθηκε με βάση τη σοβαρότητα, τη συχνότητα και την ποικιλία των συμπτωμάτων μανίας ή κατάθλιψης. Στις γυναίκες, η κακή ποιότητα ύπνου προέβλεπε αυξημένη σοβαρότητα και συχνότητα της κατάθλιψης και αυξημένη σοβαρότητα και μεταβλητότητα στη μανία.

Στους άντρες, το αρχικό σκορ κατάθλιψης και ο νευρωτισμός ήταν σημαντικότεροι προγνωστικοί παράγοντες όσον φορά τη διάθεση σε σχέση με την ποιότητα ύπνου.

Η Saunders θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό για τους γιατρούς και τους ασθενείς να αναγνωρίσουν ότι η ποιότητα ύπνου είναι σημαντικός παράγοντας που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί σε ασθενείς με διπολική διαταραχή, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal of Affective Disorders.’’

 

Πηγές:
‘’Journal of Affective Disorders.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας