Η Κούβα κατάφερε να σταματήσει τη μετάδοση του ιού HIV και της σύφιλης από τη μητέρα στο παιδί, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Dr Margaret Chan, το χαρακτήρισε ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα δημόσιας υγείας.

Ακολουθεί χρόνια προσπαθειών να δοθεί στις εγκύους έγκαιρη πρόσβαση στην προγεννητική φροντίδα, σε έρευνες και φάρμακα για να σταματήσει η μετάδοση της νόσου από τη μητέρα στο παιδί.

Ο ΠΟΥ ελπίζει ότι και άλλες χώρες θα μπορέσουν να πετύχουν το ίδιο.

Κάθε χρόνο, παγκοσμίως, περίπου 1,4 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν με τον ιό HIV, κυοφορούν.
Χωρίς αγωγή έχουν 15% έως 45% πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό στο παιδί τους κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού.

Ο κίνδυνος μειώνεται στο 1% περίπου αν χορηγηθούν αντιρετροϊκά φάρμακα σε μητέρες και τα μωρά τους.
Κάθε χρόνο, σχεδόν ένα εκατομμύριο έγκυες παγκοσμίως εμφανίζουν σύφιλη. Η έγκαιρη εξέταση και η αγωγή των γυναικών μπορεί να αποφύγει επιπλοκές για τα αγέννητα παιδιά τους.

Στην Κούβα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία, λιγότερο από το 2% των παιδιών των οποίων οι μητέρες φέρουν τον ιό HIV γεννήθηκαν με τον ιό-χαμηλότερο δυνατό ποσοστό με τις διαθέσιμες προληπτικές μεθόδους.

Παγκοσμίως, 7 στις 10 εγκύους ζουν με τον ιό HIV σε χώρες χαμηλού-μεσαίου εισοδήματος και λαμβάνουν αποτελεσματικά αντιρετροικά φάρμακα για την πρόληψη της μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί.

Μεταξύ 22 χωρών που αποτελούν το 90% των νέων περιστατικών λοίμωξης από τον HIV, 8 έχουν ήδη μειώσει νέες λοιμώξεις με τον HIV στα παιδιά κατά περισσότερο από 50% από το 2009 (με βάση στοιχεία του 2013) και άλλες 4 πλησιάζουν το συγκεκριμένο αριθμό.

Μέχρι το 2014 περισσότερες από 40 χώρες εξέταζαν το 95% ή περισσότερο των εγκύων για σύφιλη.
Ωστόσο, ειδικοί δήλωσαν ότι πολλές χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σύφιλης.

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις