Άνθρωποι που πάσχουν από ημικρανίες έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας αλλά πιθανόν αυτό δεν οφείλεται στα γονίδιά τους. Επιστήμονες εξέτασαν 2 μεγάλες έρευνες που υπέδειξαν γενετικές ποικιλομορφίες οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ημικρανίας και καρδιοπάθειας.

Η πρώτη έρευνα περιέλαβε σχεδόν 20.000 ανθρώπους με ημικρανίες και περισσότερους από 55.000 που δεν έπασχαν από ημικρανίες. Η δεύτερη έρευνα αφορούσε περισσότερους από 21.000 ανθρώπους με καρδιοπάθειες και 63.000 που δεν εμφάνιζαν καρδιολογικά προβλήματα. Ο Dr Aarno Palotie, του MIT και του Harvard, προσπάθησε να ανακαλύψει κοινές γενετικές ποικιλομορφίες σε ανθρώπους με ημικρανίες και καρδιακή νόσο.

Ωστόσο δεν ανακάλυψε κοινές γενετικές ποκιλομορφίες μεταξύ ημικρανίας με αύρα και καρδιοπάθειας, παρόλο που ενδείξεις υποδεικνύουν ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας σε σχέση με όσους πάσχουν από ημικρανία χωρίς αύρα.

Η ημικρανία χωρίς αύρα και η καρδιοπάθεια, ωστόσο, μοιράζονται ορισμένες γενετικές ποικιλομορφίες. Ωστόσο οι γενετικές ποικιλομορφίες φάνηκε να βοηθούν στην προστασία από καρδιοπάθειες, αποκάλυψε η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Neurology Genetics.’’

Η Dr Anne Ducros, του University of Montpellier, στη Γαλλία, δήλωσε ότι άνθρωποι με ημικρανία χωρίς αύρα φάνηκε να έχουν χαμηλότερο φορτίο γενετικών παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Πρέπει τώρα να κατανοηθεί γιατί άνθρωποι με ημικρανίες που γεννήθηκαν με προστατευτικό ή ουδέτερο γενετικό κίνδυνο για καρδιοπάθεια καταλήγουν με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο.

Γενετικοί παράγοντες που δεν περιλήφθηκαν στις έρευνες θα μπορούσαν να επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε ανθρώπους με ημικρανίες, πρόσθεσε η ερευνήτρια.

Άλλοι παράγοντες-εκτός γενετικών-θα μπορούσαν επίσης να εμπλέκονται στον αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, όπως η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα και η κατάθλιψη.

Πηγές:
‘’Nature Genetics.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη