Συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί ενδεχομένως να αναστρέψουν την εποχική διατροφική έλλειψη και να επιβραδύνουν την εξέλιξη του HIV στο Cape Town, σύμφωνα με έρευνα του University of Cape Town.

Επειδή η βιταμίνη D συνδέεται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικό συστήματος, η έλλειψή της μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα νόσων όπως η λοίμωξη με τον HIV.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει την αναιμία τον χειμώνα και να ενισχύσει το επίπεδο των λευκών αιμοσφαιρίων, πιθανόν χρησιμεύοντας ως παρέμβαση μείωσης του κινδύνου λοίμωξης από τον ιό και επιβράδυνσης της εξέλιξής του σε φορείς.

Για να αξιολογηθεί το ποσοστό έλλειψης βιταμίνης D στο Cape Town, η έρευνα εξέτασε διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδά βιταμίνης D σε 100 υγιείς ενήλικες, μεταξύ 18 και 24 ετών. 

Η Dr Anna Coussens (UCT), Ο Καθηγητής Robert Wilkinson (UCT), η Rene Goliath (UCT), η Dr Celeste Naude (Stellenbosch), ο Καθηγητής George Chaplin (Penn State) και η καθηγήτρια Nina Jablonski, αξιολόγησαν το επίπεδο βιταμίνης D, τη μελάχρωση του δέρματος, την εποχική έκθεση στην UVB, τη διατροφική πρόσληψη της βιταμίνης D, τη γενετική ποικιλομορφία, το κάπνισμα και την ικανότητα του HIV-1 να μολύνει και να αναπαράγεται στα αιμοσφαίρια, στο εργαστήριο, σε διαφορετικές περιόδους του έτους και μετά από λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Αν και η διατροφική λήψη βιταμίνης D δεν ποικίλλει εποχικώς, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έκθεση στη UVB ήταν χαμηλότερη το χειμώνα οδηγώντας σε εποχική έλλειψη βιταμίνης D, που θα μπορούσε να αναστραφεί με συμπληρώματα βιταμίνης D και ότι η έκθεση στην UVB ήταν ο κύριος παράγοντας που καθόριζε το ατομικό επίπεδο βιταμίνης D.

Επιπλέον, όταν οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν τα αιμοσφαίρια που απομονώθηκαν από τους συμμετέχοντες μολύνθηκαν με τον ιό, η αναπαραγωγή του ιού εξασθένησε στο αίμα ανθρώπων που είχαν λάβει το χειμώνα συμπληρώματα βιταμίνης D.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’PNAS.’’

 

 

Πηγές:
‘’PNAS.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο