Τα παιδιά με ψυχιατρικές διαταραχές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν μεγαλώνοντας και μία σειρά άλλα προβλήματα με την υγεία, τη δικαιοσύνη, την κοινωνική τους ζωή και τα οικονομικά.

Αυτό προκύπτει από μία προοπτική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA Psychiatry. Οι ειδικοί βρήκαν ότι τα προβλήματα αυτά θα τα συνοδεύουν στην ενήλικη ζωή τους, ακόμη και εάν στο μεταξύ έχουν ξεπεράσει την ψυχική τους διαταραχή.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.420 άτομα από 11 αγροτικές περιοχές στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η ερευνητική ομάδα του Duke University Medical Center.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παιδιά αξιολογήθηκαν έξι φορές, μεταξύ των ηλικιών 9 και 16 ετών.

Τα παιδιά εξετάστηκαν για κοινές ψυχιατρικές διαγνώσεις και ψυχιατρικά προβλήματα, τα οποία δεν εμφανίζουν πλήρη κριτήρια για διάγνωση.

Το 26,2% είχαν μία συναισθηματική ή διαταραχή συμπεριφοράς σε κάποιο σημείο στην παιδική ηλικία ή την εφηβεία. Ψυχιατρικά προβλήματα είχε το 31%, ενώ το 42,7% είχαν άτυπα κριτήρια διαταραχής.

Περίπου το ένα πέμπτο των συμμετεχόντων που δεν είχαν ποτέ μια ψυχιατρική διαταραχή ή ένα σύμπτωμα κατά την παιδική ηλικία, ανέφεραν μια ανεπιθύμητη έκβαση στην ενήλικη ζωή.

Το 41,5% των συμμετεχόντων που είχαν προβλήματα στην παιδική ηλικία και το 59,5% όσων είχαν ψυχιατρική διαταραχή, εμφάνισαν ανεπιθύμητη έκβαση ως ενήλικοι.

Πιθανότητες

Οι συμμετέχοντες με διαταραχή στην παιδική ηλικία, είχαν έξι φορές υψηλότερες πιθανότητες για μία ανεπιθύμητη έκβαση στην ενήλικη ζωή, σε σχέση με τους συμμετέχοντες χωρίς ιστορικό ψυχιατρικών προβλημάτων.

Μια διαταραχή στην παιδική ηλικία αύξησε κατά εννέα φορές την πιθανότητα για μία δυσμενή έκβαση στην ενηλικίωση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλά παιδιά θα βιώσουν ψυχιατρικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας.

Μετάβαση

Αυτές οι πρώιμες διαταραχές σχετίζονται συχνά με μία προβληματική μετάβαση στην ενήλικη ζωή, ακόμη και εάν τα ψυχιατρικά προβλήματα δεν επιμένουν στην ενηλικίωση ή δεν ανταποκρίνονται πλήρως στα κριτήρια για μια ψυχιατρική διαταραχή.

Ο δρ Lahey σχολίασε ότιι υπάρχει ένας αριθμός πιθανών αιτιακών σχέσεων μεταξύ ψυχοπαθολογίας κατά την παιδική ηλικία και την ψυχοπαθολογία στην ενηλικίωση.

Οι δύο θα μπορούσαν να έχουν διαφορετικές αιτίες, αλλά τα προβλήματα ψυχικής υγείας στην παιδική ηλικία αυξάνουν άμεσα ή έμμεσα τον κίνδυνο για ψυχοπαθολογία στην ενήλικο ζωή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας