Έναν νέο ρυθμιστικό μηχανισμό για τον έλεγχο της πίεσης του αίματος, ανακάλυψαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Max Planck για την έρευνα της Καρδιάς και των Πνευμόνων στο Bad Nauheim. Οι ερευνητές περιγράφουν τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό Journal of Clinical Investigation .

Το επίπεδο της πίεσης του αίματος ρυθμίζεται κυρίως σε ορισμένες αρτηρίες, τα αποκαλούμενα αγγεία αντίστασης. Όταν συστέλλονται και μικραίνει η διάμετρός τους, αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Αντιστρόφως, χαλάρωση και διαστολή τους προκαλεί μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η πραγματική ένταση των αιμοφόρων αγγείων ρυθμίζεται από τα μυϊκά κύτταρα του αγγειακού τοιχώματος.

Τους αγγειακούς μύες, δεν τους επηρεάζουν μόνο οι συστηματικά δρώντες παράγοντες αλλά υπάρχουν επίσης και τοπικά δρώντα συστατικά στοιχεία. «Από καιρό ήταν γνωστό ότι οι από την κυκλοφορία του αίματος διατμητικές δυνάμεις ενεργούν πάνω στα ενδοθηλιακά κύτταρα μειώνοντας την κατάσταση έντασης των αιμοφόρων αγγείων», λέει ο Stefan Offermanns, Διευθυντής του Τμήματος Φαρμακολογίας του Ινστιτούτου Max Planck.

Τα ενδοθηλιακά κύτταρα παράγουν νιτρικό οξείδιο. Αυτό διαστέλλει τον αγγειακό μυ και έτσι μειώνεται η πίεση του αίματος.
Οι ερευνητές Max Planck μπόρεσαν σε μια μελέτη να ανακαλύψουν βασικά μέρη του μηχανισμού που οδηγεί στην απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου και μειώνει την πίεση του αίματος.

«Ο πάνω στον ATP αποκαλούμενος υποδοχέας Ρ2Υ2 είναι η πρωτεΐνη - κλειδί. Ενεργοποιείται έμμεσα μέσω των δυνάμεων διάτμησης του ρέοντος αίματος. Στο τέλος του καταρράκτη αντιδράσεων, του οποίου τα συστατικά κατορθώσαμε να ταυτοποιήσουμε σε περαιτέρω πειράματα, σχηματίζεται μονοξείδιο του αζώτου, με αποτέλεσμα να διαστέλλεται το αγγειακό τοίχωμα και να πέφτει η αρτηριακή πίεση» εξηγεί ο Offermanns. Η γνώση αυτής της αρχής θα μπορούσε στο μέλλον να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της υπέρτασης, ελπίζει η Ομάδα Εργασίας.

Πηγές:
'Max Planck Institute'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν