Η λοίμωξη με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει ως καρκινογόνο κατηγορίας Ι, θεωρείται ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του στομάχου. Σε πολλές χώρες η εξάπλωση της λοίμωξης στον πληθυσμό συσχετίζεται με τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του στομάχου.

Στις δυτικές χώρες, πιθανώς ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της υγιεινής των τροφίμων - μειώνεται η εν λόγω λοίμωξη παράλληλα με την συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του στομάχου. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καρκίνος του στομάχου, είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο.

Τυχαιοποιημένες μελέτες έχουν δείξει ότι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να εξαλειφθεί από τη συνδυασμένη θεραπεία αντιβιοτικών με αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs). Η εξάλειψη πάραυτα δεν είναι πάντα επιτυχής και οι υποτροπές δεν αποκλείονται.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Paul Moayyedi, από το Πανεπιστήμιο McMaster στο Χάμιλτον του Καναδά, δίνει σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που συνδύαζε τα δεδομένα από έξι μελέτες με συνολικά περίπου 6.500 συμμετέχοντες, θετικά αποτελέσματα. Στις μελέτες νόσησαν μετά την εκρίζωση του H. pylori 51 από τους 3294 (1,6 τοις εκατό) συμμετέχοντες από καρκίνο του στομάχου σε σύγκριση με 76 από τους 3203 (2,4 τοις εκατό), που είχαν λάβει κάποια θεραπεία ή Placebo. Κατά συνέπεια, η αφαίρεση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού μειώνει τον κίνδυνο της νόσου κατά ένα τρίτο.

Εάν η εκρίζωση αυτή προστατεύει επίσης και από οισοφαγικό καρκίνωμα, ο Moayyedi δεν μπόρεσε να προσδιορίσει.

Πηγές:
Cochrane Library

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]