Μια μετα-ανάλυση της ομάδας Breast Cancer Trialists’ Collaborative καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αναστολείς της αρωματάσης σε ασθενείς μετά την εμμηνόπαυση επιδρούν πιο αποτελεσματικά από την ταμοξιφαίνη.

Μια δεύτερη μετα-ανάλυση της εν λόγω ομάδας παρέχει επιχειρήματα για την προφυλακτική χρήση των διφωσφονικών, τα οποία εμποδίζουν μεταστάσεις στα οστά μετά την εμμηνόπαυση, μειώνοντας παράλληλα την θνησιμότητα στον καρκίνο του μαστού. Η ορμονοθεραπεία είναι για το 80 τοις εκατό των ασθενών των οποίων τα καρκινικά κύτταρα παρουσιάζουν υποδοχείς οιστρογόνων, για πολλά χρόνια η βασική θεραπεία. Σε γυναίκες ασθενείς πριν την εμμηνόπαυση η ταμοξιφαίνη είναι η ενδοκρινική θεραπεία επιλογής, ενώ για μετά την εμμηνόπαυση οι αναστολείς αρωματάσης αποτελούν εναλλακτική λύση αντί της ταμοξιφαίνης.

Για το ποια θεραπεία είναι καλύτερη αποτέλεσε κατά τις τελευταίες δεκαετίες αντικείμενο εννέα μεγάλων τυχαιοποιημένων μελετών με συνολικά 31 920 ασθενείς. Η απάντηση από την προαναφερόμενη ομάδα με επικεφαλής τον Μitsch Dowsett από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λονδίνο, η οποία δημοσιεύτηκε στο Lancet είναι σαφής. Όταν χρησιμοποιούνται οι αναστολείς της αρωματάσης, το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών αυξάνεται. Πιο σαφείς ήταν οι διαφορές στο σενάριο 1, η οποία συγκρίνει σε βάθος πενταετίας, τις δύο επιλογές θεραπείας.

Οι αναστολείς της αρωματάσης μείωσαν τον κίνδυνο υποτροπής σε διάρκεια 10 ετών κατά 20 τοις εκατό, την θνησιμότητα του καρκίνου του μαστού κατά 15 τοις εκατό και την συνολική θνησιμότητα κατά 11 τοις εκατό. Όλες οι διαφορές ήταν σημαντικές, λόγω του μεγάλου αριθμού των συμμετεχόντων. Αλλά με δεδομένο ότι η θνησιμότητα σε πρώιμο καρκίνο του μαστού είναι χαμηλή στο σύνολό της σήμερα, η απόλυτη διαφορά μεταξύ των δύο επιλογών είναι χαμηλή: Το ποσοστό υποτροπής μειώθηκε από το 22,87 στο 19,1 τοις εκατό (3,6 τοις εκατό), η θνησιμότητα του καρκίνου του μαστού υποχώρησε από 14, 2 στο 12,1 τοις εκατό (2,1 τοις εκατό) και η συνολική θνησιμότητα από το 24 τοις εκατό στο 21 τοις εκατό.

Πηγές:
'Breast Cancer Trialists’ Collaborative Group'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις