Επιστήμονες από το Children's Hospital Los Angeles (CHLA) εντόπισαν τις διαφορές κάνοντας μαγνητική τομογραφία σε 70 νεογέννητα, υγιή αγόρια και κορίτσια, που αποκάλυψε ότι ορισμένες διαστάσεις των σπονδύλων τους ήταν διαφορετικές.

Όπως γράφουν στο περιοδικό «Journal of Pediatrics» οι διαστάσεις των σπονδύλων αποτελούν βασικό δείκτη της αντοχής τους και στα νεογέννητα κορίτσια ήταν 10,6% μικρότερες κατά μέσο όρο απ’ όσο στα αγόρια.

«Οι άνθρωποι είναι τα μόνα θηλαστικά όπου παρατηρείται αυτή η διαφορά, η οποία αποτελεί επίσης μία από τις σημαντικές σωματικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα» δήλωσε ο καθηγητής Vicente Gilsanz, MD, PhD, διευθυντής στο Research Imaging Program, The Saban Research Institute του CHLA.

Ο Gilsanz και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι οι σπόνδυλοι των κοριτσιών είναι μικρότεροι για να μπορεί η σπονδυλική στήλη να κινηθεί προς τα εμπρός στην εγκυμοσύνη και να διατηρηθεί η βάδιση και το κέντρο βάρους. Στα αρνητικά του περιλαμβάνεται ότι οι σπόνδυλοι είναι πιο αδύναμοι οπότε είναι πιο ευάλωτοι στα κατάγματα αργότερα στη ζωή.

«Αν και ξέραμε ότι τα κορίτσια έχουν μικρότερους σπονδύλους από τα αγόρια, δεν ξέραμε σε ποιο στάδιο της ζωής αναπτύσσεται αυτή η διαφορά» είπε ο Gilsanz. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η διαφορά είναι παρούσα στη γέννηση, επομένως συμβαίνει κατά την ενδομήτρια ανάπτυξη του αξονικού σκελετού».

Οι επιστήμονες δεν ξέρουν τους μηχανισμούς που ευθύνονται για τους μικρότερους σπονδύλους των θηλυκών εμβρύων αλλά πιστεύουν ότι παίζουν ρόλο οι πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις των στεροειδών του φύλων, των αυξητικών ορμονών και άλλων προϊόντων του ενδοκρινικού συστήματος.

Πηγές:
Journal of Pediatrics

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD