Μία στις οκτώ γυναίκες στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες είναι πιθανό να εμφανίσει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο TRANSBIG προωθεί τη στενότερη σύνδεση του εργαστηριακού έργου με τη θεραπευτική αγωγή μέσω της λεγόμενης «μεταγραφικής έρευνας» δηλώνει η επιστημονική διευθύντρια Fatima Cardoso του Κλινικού Κέντρου Champalimaud της Λισαβόνας στην Πορτογαλία, η οποία προσθέτει ότι το σχέδιο TRANSBIG συνέβαλε στην αντιμετώπιση του κατακερματισμού της μεταγραφικής έρευνας για τον καρκίνο του μαστού, ενισχύοντας τις σχέσεις μεταξύ των κορυφαίων Ευρωπαίων ερευνητών του τομέα.

Το πρόγραμμα οδήγησε επίσης στην επιτυχή έναρξη εφαρμογής μιας δοκιμής για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού που θεωρείται από τις πλέον καινοτόμες στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία.» Τα αποτελέσματα της δοκιμής αυτής, γνωστής ως MINDACT, επρόκειτο να είναι διαθέσιμα μέχρι τέλος του 2015.

Πάνω από 6.600 γυναίκες σε 9 χώρες συμμετέχουν στο ερευνητικό σχέδιο MINDACT που διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Έρευνα και Θεραπεία του Καρκίνου (EORTC), και έχει αναπτυχθεί συνεργασία με τον όμιλο Breast International Group (BIG), τον συντονιστή του TRANSBIG.

Στο πλαίσιο της δοκιμής, διερευνάται κατά πόσον η γονιδιωματική ανάλυση μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις για το αν μια ασθενής μπορεί να αποφύγει τη χημειοθεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του μαστού. Οι κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι η χημειοθεραπεία, αν και αποτελεσματική, μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενείς καρκίνους, βλάβες στην καρδιά, πρόωρη εμμηνόπαυση και υποβάθμιση των γνωστικών λειτουργιών. Παράλληλα, σημαντικό ποσοστό των ασθενών με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο θεωρείται ότι υποβάλλονται σε υπερβολική αγωγή, δήλωσε η κα Cardoso.

Χάρη στη δοκιμή MINDACT, είναι δυνατή η αποφυγή της χημειοθεραπείας στο 10 - 20% των ασθενών.

Πηγές:
1. Κλινικό κέντρο “Champalimaud“ – Λισαβόνα
2. Κομισιόν

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει