Μία απλή κίνηση με ένα "μπαλόνι μύτης" μπορεί να διευκολύνει στην ωτίτιδα τον εξαερισμό της τυμπανικής κοιλότητας. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Canadian Medical Association». H επώδυνη πίεση στο τύμπανο μετριάζεται και η ποιότητα της ζωής των παιδιών βελτιώνεται σημαντικά. 

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό μπαλόνι αέρα και ένα μικρό σωλήνα. Στο ένα άκρο του σωλήνα, οι ασθενής στερεώνουν το μπαλόνι. Με έναν μικρό ελιγμό επιτρέπουν στον αέρα να διαφύγει μέσα στη μύτη, πίνοντας παράλληλα μια γουλιά νερό. Κατά την κατάποση, η μαλακή υπερώα βουλώνει την ρινική κοιλότητα στο λαιμό. Ο αέρας που φεύγει από το μπαλόνι φτάνει μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας στην τυμπανική κοιλότητα και στην συνέχεια πιέζει το υγρό μέσα στο φάρυγγα.

Σε μελέτη που έκανε ο Ian Williamson από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον με 43 οικογενειακές πρακτικές σε 320 παιδιά ηλικίας 4 έως 11 ετών. Σε 73 από τα 188 αυτιά που εξετάστηκαν (38,8 τοις εκατό) προέκυψε από τα τυμπανομετρικά ευρήματα ότι είχαν επιστρέψει στο φυσιολογικό μετά από ένα μήνα. Στην ομάδα ελέγχου εξετάστηκαν μόνο 52 από 187 αυτιά (27,8 τοις εκατό). Ο Williamson υπολόγισε ένα σχετικό κίνδυνο και βελτίωση 1,28, η οποία ήταν στατιστικά σημαντική, με 95 τοις εκατό διάστημα εμπιστοσύνης 1,01 - 1,87.

Μετά από τρεις μήνες, τα τυμπανομετρικά ευρήματα έδειξαν βελτίωση 40,6 τοις εκατό στην ομάδα ελέγχου και αντίστοιχα 38,3 τοις εκατό στην ομάδα σύγκρισης. Ο σχετικός κίνδυνος ήταν 1,41 με 95 τοις εκατό διάστημα εμπιστοσύνης 1,05 - 1,88. Τα παιδιά, επίσης, ανέφεραν συνολικά λιγότερες ημέρες συμπτώματα ωτίτιδας ενώ η ποιότητα ζωής τους είχε βελτιωθεί. Συνολικά, 89 τοις εκατό των γονέων ανέφεραν ότι τα παιδιά τους έκαναν την διαδικασία σε τακτική βάση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας