Επιστήμονες από τον Καναδά παρακολούθησαν 200 μητέρες οι οποίες παρείχαν πληροφορίες για τα στρεσογόνα βιώματά τους όταν ήταν παιδιά. Η μία στις τρεις είχαν γεννήσει πρόωρα και οι άλλες κανονικά.

Ο τοκετός είναι πρόωρος όταν συμβαίνει πριν την 37η εβδομάδα της κύησης ενώ η κανονική εγκυμοσύνη συνήθως διαρκεί 40 εβδομάδες.

«Όλα τα αρνητικά συμβάντα της παιδικής ηλικίας τα οποία εξετάσαμε είχαν συμβεί πριν από το 18ο έτος ζωής, ενώ η μέση ηλικία των εθελοντριών μας όταν απέκτησαν παιδί ήταν 28 ετών» δήλωσε ο David Olson, καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας, University of Alberta. «Επομένως τα αρνητικά συμβάντα συνέβησαν τουλάχιστον 11 χρόνια νωρίτερα από την ημερομηνία του τοκετού».

Όσες συμμετέχουσες είχαν δύο ή περισσότερα στρεσογόνα βιώματα κατά την παιδική ηλικία είχαν διπλάσιες πιθανότητες πρόωρου τοκετού σε σύγκριση με όσες δεν είχαν κανένα, γράφουν ο Olson και οι συνάδελφοί του στο περιοδικό «BMC Medicine».

«Παρότι δεν είναι αναπόφευκτα, τα αρνητικά βιώματα της παιδικής ηλικίας μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην υγεία, περιλαμβανομένης της έκβασης της εγκυμοcσύνης» δήλωσε η Kathleen Hegadoren, καθηγήτρια νοσηλευτικής, University of Alberta.

 

Πηγές:
BMC Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια