Άνθρωποι που γερνούν χωρίς προβλήματα υγείας, καταναλώνουν συχνά πολύ αλκοόλ. Ο José Iparraguirre, καθηγητής στο AGE UK και η ομάδα του μπόρεσαν να διαπιστώσουν στους λεγόμενους 'successfull agers' συχνότερα πιο επικίνδυνη κατανάλωση από το αποδεκτό. Στο περιοδικό British Medical Journal, αναφέρουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Ως 'successfull agers' η επιστήμη θεωρεί τους ανθρώπους που διατηρούν καλή υγεία μέχρι τα γηρατειά και οι οποίοι παραμένουν κοινωνικά, σωματικά και πνευματικά δραστήριοι. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν συχνά έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Ενδεχομένως, σε αυτήν την ομάδα δεν αναγνωρίζεται η προβληματική κατανάλωση αλκοόλ. Αν και οι νεαροί ενήλικες πίνουν περισσότερο αλκοόλ κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το γερμανικό Κέντρο για Θέματα Τοξικομανίας, περίπου 28 τοις εκατό των ανδρών και το 18 τοις εκατό των γυναικών άνω των 65 ετών δείχνουν να καταναλώνουν αλκοόλ που υπερβαίνει το ποσό χαμηλού κινδύνου.

Τουλάχιστον 9.251 συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 50 ετών που αποτέλεσαν μέρος της αγγλικής διαχρονικής έρευνας για την Γήρανση έδωσαν πληροφορίες για την συμπεριφορά στο ποτό, τον τρόπο ζωής και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κατανάλωση. Το όριο για την επιβλαβή χρήση του αλκοόλ για τους άνδρες ήταν στις 50 μονάδες και 35 μονάδες την εβδομάδα για τις γυναίκες (μία μονάδα ισούται με 0,33 λίτρα μπύρας ή 0.125 λίτρα κρασί)

Οι συμμετέχοντες που είχαν καλή υγεία και κάπνιζαν, έδειξαν αυξημένο κίνδυνο για επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ Οι άνδρες και οι γυναίκες που ζουν μόνοι και βαίνουν προς την σύνταξη, είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο. Και για τα δύο φύλα, το υψηλό εισόδημα ήταν παράγοντας κινδύνου για την υψηλή κατανάλωση. Σε αντίθεση, η μοναξιά και η κατάθλιψη δεν σχετίζεται με την επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με τη μελέτη τους, η υπερβολική κατανάλωση στα άτομα άνω των 50 ετών είναι πρόβλημα της υψηλής και μεσαίας τάξης. Επειδή όμως αυτή η ομάδα είναι κοινωνικά ενεργή και έχει επιτυχημένη ζωή, οι γιατροί παρέβλεψαν την προβληματική κατανάλωση πιο γρήγορα, λένε οι επιστήμονες.

Πηγές:
British Medical Journal

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;