Η έρευνά τους έδειξε ότι η καθιστική ζωή συνδέεται με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο) και χοληστερίνης στο αίμα, που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρος, διαβήτη και καρδιολογικά προβλήματα. Αντίθετα, η αύξηση της ορθοστασίας μπορεί να βελτιώσει όλους αυτούς τους δείκτες και να ρυθμίσει το βάρος.

«Η μείωση της διάρκειας της καθιστικής ζωής και η αύξηση της ορθοστασίας μπορεί να απρέχει οφέλη στην καρδιά και τον μεταβολισμό» δήλωσε η Genevieve Healy, senior research fellow, University of Queensland, Herston.

«Η περισσότερη ώρα σε όρθια θέση αντί σε καθιστή μπορεί να βελτιώσει τη γλυκόζη αίματος, τα λιπίδια και τη χοληστερόνη, ενώ αν η όρθια θέση δεν είναι ακίνητη αλλά βάδισμα, μπορεί να προσφέρει πρόσθετα οφέλη στο βάρος και το δείκτη μάζας σώματος».

Τα ευρήματα αυτά όμως δεν αποδεικνύουν ότι η καθιστική ζωή αυξάνει τη γλυκόζη και τη χοληστερίνη, αλλά μόνο ότι είναι παράγων κινδύνου, διευκρίνισε.

Στην όλη έρευνα συμμετείχαν 782 άνδρες και γυναίκες, με ηλικία 36 ως 80 χρόνων.

Όπως γράφει η επιστημονική ομάδα στο περιοδικό «European Heart Journal», κάθε πρόσθετες δύο ώρες ορθοστασία την ημέρα μείωναν κατά 2% τα επίπεδα γλυκόζης και 11% τα τριγλυκερίδια. Επίσης αυξανόταν η καλή χοληστερίνη (HDL) και μειωνόταν η κακή (LDL).

Αντίστοιχα, κάθε πρόσθετες δύο ώρες περπάτημα ή τρέξιμο την ημέρα συνδέθηκαν με 11% μείωση του δείκτη μάζας σώματος και 7 εκατοστά πιο μικρή περίμετρο μέσης. Επίσης με την αντικατάσταση δύο ωρών καθίσματος με δύο ώρες περπάτημα την ημέρα, μειώνονταν κατά 11% τα επίπεδα γλυκόζης και 14% τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Πηγές:
European Heart Journal

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ