Το εύρημα προέρχεται από 1445 Ιταλούς ηλικίας 65 ως 84 ετών. Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Dr. Vincenzo Solfrizzi, University of Bari Aldo Moro, τους παρακολούθησαν επί 3,5 έτη εξετάζοντας την νοητική υγεία και την κατανάλωση καφέ.

Προγενέστερες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να επηρεάσει τη νευρολογική υγεία.

Η έρευνα έδειξε πως όσοι συμμετέχοντες έπιναν καθημερινά ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ είχαν χαμηλότερα ποσοστά ήπιας νοητικής διαταραχής συγκρινόμενοι με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Όμως η ευνοϊκή συσχέτιση χανόταν όταν η ημερήσια πρόσληψη καφέ ξεπερνούσε τα φύο φλιτζάνια και μάλιστα τα ποσοστά της ήπιας νοητικής διαταραχής αυξάνονταν με τον καιρό σε όσους έπιναν πάνω από δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Έτσι στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης ήταν 1,5 φορά υψηλότερα σε αυτούς τους εθελοντές, συγκριτικά με τα αντίστοιχα στους συμμετέχοντες που δεν ξεπερνούσαν τους δύο καφέδες ημερησίως.

«Οι ηλικιωμένοι που ποτέ ή σπανίως πίνουν καφέ και όσοι έχουν αυξημένη πρόσληψη καφέ μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης ήπιας νοητικής διαταραχής συγκρινόμενοι με όσους έχουν σταθερή, μέτρια κατανάλωση» γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό «Journal of Alzheimer's Disease».

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, έρευνες σε ποντίκια υποδεικνύουν ότι η καφεϊνη μπορεί να ασκεί «νευροπροστατευτική» δράση που ελαχιστοποιεί τις βλάβες από τη συσσώρευση στον εγκέφαλο της πρωτεϊνης βήτα-αμυλοειδές που προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Μπορεί επίσης η μέτρια πρόσληψη καφεϊνης να βοηθά τον εγκέφαλο βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και έτσι μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 που είναι καλά τεκμηριωμένος παράγοντας κινδύνου για άνοια.

Πηγές:
Journal of Alzheimer's Disease

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα