Τα θεραπευτικά οφέλη των συνθετικών συμπληρωμάτων ιχθυελαίου δεν έγιναν ορατά στα σώματα των συμμετεχόντων σε μια πρόσφατη μελέτη, θέτοντας υπό αμφισβήτηση αν η χρήση τους είναι απαραίτητη σε διάφορες θεραπείες.

Μεγάλες μελέτες στο παρελθόν έχουν υποστηρίξει τη θεωρία ότι τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα από τα ψάρια μπορούν να μειώσουν τις φλεγμονές στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Ως αποτέλεσμα, έχουν παραχθεί συνθετικές μορφές των ελαίων, που ονομάζονται Specialized Pro-resolving Mediators (SPMs), ώστε να μπορούμε να καταναλώσουμε τακτικά μεγαλύτερες ποσότητες, χωρίς να χρειάζεται να αυξήσουμε δραστικά την ποσότητα ψαριών που καταναλώνουμε.

Οι ερευνητές σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Lipid Research, δηλώνουν ότι ενώ η προηγούμενη έρευνα σχετικά με τα συνθετικά έλαια ψαριών έδειξε την αποτελεσματικότητά τους σε κύτταρα εκτός ανθρώπινου σώματος, δεν μπόρεσαν να βρουν την παρουσία ή τα οφέλη των ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στους ανθρώπους που πήραν συμπληρώματα.

«Στους ανθρώπους, αδυνατούμε σε μεγάλο βαθμό να παρατηρήσουμε, είτε την ανίχνευση των SPM κατά τρόπο που να σχετίζοντται, είτε τη δόση ιχθυελαίου ή την επίλυση των φλεγμονών», είπε ο Δρ Garret A. Fitz Gerald, του Τμήματος Φαρμακολογικών Συστημάτων και Μεταγραφικής Θεραπευτικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Οι μελέτες με συνθετικά SPMs αυξάνουν την πιθανότητα να αποτελέσουν δομική βάση για την οικοδόμηση φαρμάκων που περιορίζουν τις φλεγμονές. Ωστόσο, τα αποτελέσματά μας αμφισβητούν τη σημασία αυτού του συστήματος στην αυτογενή απάντηση του οργανισμού μας στις φλεγμονές. Συγκεκριμένα, δεν βρήκαμε στοιχεία που να υποστηρίζουν το ρόλο τους στην μεσολάβηση της αντιφλεγμονώδους δράσης των ιχθυελαίων, ενός ούτως ή άλλως υποθετικού οφέλους για την υγεία, αυτών των συμπληρωμάτων που ακόμη δεν έχει τεκμηριωθεί».

Δίνοντας συνθετικά συμπληρώματα σε υγιή άτομα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να ανιχνεύσουν ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα στο αίμα ή στα ούρα, ούτε παρατήρησαν κάποια χημική απόδειξη ότι ήταν παρόντα κατά την επίλυση φλεγμονών.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η εξήγηση γι’ αυτό έγκειται εν μέρει στον τρόπο που ο οργανισμός επεξεργάζεται αυτά τα έλαια. Όταν οι άνθρωποι τρώνε ψάρια, τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα καταναλώνονται ως τριγλυκερίδια συνδεδεμένα με ένα σκελετό γλυκερόλης. Όταν τα συμπληρώματα παράγονται τεχνητά, τα λιπαρά οξέα αποσπώνται από τη γλυκερόλη και συμπυκνώνονται είτε ως αιθυλεστέρες είτε ως τριγλυκερίδια.

Το ανθρώπινο έντερο επεξεργάζεται τα φυσικά τριγλυκερίδια με διαφορετικό τρόπο από τα συνθετικά, λόγος για τον οποίο οι ερευνητές εικάζουν ότι τα αναμενόμενα αποτελέσματα των ελαίων δεν ήταν ανιχνεύσιμα στους συμμετέχοντες της μελέτης.

«Βρήκαμε ότι η κλινική υπόσχεση αυτών των μεσολαβητών είναι αδύναμη», είπε ο Δρ Carsten Skarke, συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Υπάρχουν λίγα αξιόπιστα στοιχεία που βασίζονται σε τέτοιες αυστηρές μεθόδους ανίχνευσης όπως η φασματομετρία μάζας επιβεβαιώνοντας ότι τα SPMs σχηματίζονται στο ανθρώπινο σώμα μετά από τη λήψη χαπιών ιχθυελαίου».

Πηγές:
Journal of Lipid Research

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα