Έχετε ποτέ παρατηρήσει πώς το στρες και η ψυχική απογοήτευση μπορούν να επηρεάσουν τις φυσικές σας ικανότητες; Όταν ανησυχείτε για κάτι στη δουλειά, δεν βρίσκετε τον εαυτό σας πιο εξουθενωμένο στο τέλος της ημέρας; 

Ο Δρ. Ranjana Mehta, Ph.D., επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Επιστημών Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας Texas A&M, πραγματοποίησε μια μελέτη για την αξιολόγηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ σωματικής και ψυχικής κόπωσης και τη συμπεριφορά του εγκεφάλου.
Η μελέτη έδειξε ότι όταν προσπαθούμε ψυχικές και σωματικές δραστηριότητες ταυτόχρονα, ενεργοποιούμε συγκεκριμένες περιοχές στον εγκέφαλό μας, που ονομάζονται προμετωπιαίος φλοιός (PFC). Αυτό μπορεί να προκαλέσει το σώμα μας να κουραστεί πολύ νωρίτερα από ό, τι αν συμμετείχαμε αποκλειστικά σε σωματικές εργασίες.

Συνήθως, η αντοχή και η κόπωση εξετάζονται αποκλειστικά από τη φυσική πλευρά που επικεντρώνεται κυρίως στο σώμα και τους μυς που χρησιμοποιούνται για να ολοκληρώσουμε μια συγκεκριμένη εργασία. Ωστόσο, ο εγκέφαλος είναι σαν οποιοδήποτε άλλο βιολογικό ιστό και μπορεί να υπέρ-χρησιμοποιηθεί και να υποφέρει από κόπωση.

«Οι υπάρχουσες εξετάσεις της σωματικής και πνευματικής κόπωσης έχουν περιοριστεί στην αξιολόγηση των καρδιαγγειακών, μυϊκών και βίο-μηχανικών αλλαγών», δήλωσε ο Δρ. Mehta. «Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να χρησιμοποιήσει την ταυτόχρονη παρακολούθηση των λειτουργιών του εγκεφάλου και των μυών για να εξετάσει τον αντίκτυπο στον προμετωπιαίο φλοιό, συγκρίνοντας ταυτόχρονα τις αλλαγές στη συμπεριφορά του εγκεφάλου με τους παραδοσιακούς τρόπους κόπωσης».

Σύμφωνα με τον Δρ. Mehta, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι υπήρχαν χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου του αίματος στον προμετωπιαίο φλοιό μετά από συνδυασμένη σωματική και πνευματική κόπωση σε σύγκριση με μόνο σωματική κούραση. Μέσα από την ταυτόχρονη εξέταση της λειτουργίας του εγκεφάλου και των μυών διαφαίνεται ότι όταν συμμετέχουμε σε ιδιαίτερα πνευματικές εργασίες, ο εγκέφαλος διαιρεί τους πόρους που χρειάζεται, γεγονός που μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη σωματικής κόπωσης.

Είναι ζωτικής σημασίας οι ερευνητές να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους και τον εγκέφαλο και το σώμα κατά την εξέταση ανάπτυξης κούρασης και τις επιπτώσεις της στο σώμα. Διεπιστημονικές εργασίες μπορούν να μας προσφέρουν μια ολοκληρωμένη κατανόηση του τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν εκτελούμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες.

«Δεν είναι πολλοί που βλέπουν αξία στο να κοιτάζουμε τόσο τον εγκέφαλο όσο και το σώμα μαζί», δήλωσε ο Δρ. Mehta. «Ωστόσο, κανείς δεν κάνει καθαρά σωματική ή πνευματική εργασία. Κάνουμε πάντα και τα δύο».

Πηγές:
R. K. Mehta, R. Parasuraman. Effects of Mental Fatigue on the Development of Physical Fatigue: A Neuroergonomic Approach.

Human Factors: The Journal of the Human Factors and Ergonomics Society, 2013; 56 (4): 645 DOI: 10.1177/0018720813507279

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη
Ευλογιά: Ανάγκη για νέα εμβόλια και φάρμακα - Τι αναφέρεται σε αμερικανική έκθεση
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]