Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 75.000 γυναίκες οι οποίες την περίοδο 1996-2000, όταν είχαν ηλικία άνω των 40 ετών, απάντησαν σε ερωτήματα για τον τρόπο ζωής τους μέχρι τα 20 τους χρόνια.

Έπειτα από 13 χρόνια παρακολούθησης, σχεδόν 5.300 από αυτές πέθαναν, εκ των οποίων πάνω από 2.300 από καρκίνο και 1.620 από καρδιοπάθεια.

Όσες είχαν πει ότι γυμνάζονταν 80 λεπτά ή περισσότερο την εβδομάδα κατά την εφηβεία είχαν 16% μικρότερη πιθανότητα θανάτου απο καρκίνο και 15% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από κάθε αιτία.

Αντίστοιχα, όσες έπαιζαν σπορ στην εφηβεία είχαν 14% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από καρκίνο και 10% από κάθε αιτία.
Επίσης είχαν μικρότερη πιθανότητα θανάτου από καρδιά.

Το μεγαλύτερο όφελος, όμως, αποκόμισαν όσες συνέχισαν την άσκηση και μετά την ενηλικίωση, γράφουν οι επιστήμονες στο περιοδικό «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention». Έτσι, η πιθανότητα θανάτου από κάθε αιτία ήταν μειωμένη κατά 20% και αυτή από καρκίνο κατά 13%.
Τα οφέλη αυτά ήταν ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής και την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση αργότερα στη ζωή, δήλωσε η Sarah Nechuta, assistant professor of medicine, Vanderbilt Epidemiology Center, Vanderbilt-Ingram Cancer Center, Nashville.

Πηγές:
Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη