Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που ανέφεραν περισσότερες θετικές στιγμές διάθεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν λιγότερο πόνο και λιγότερους περιορισμούς που σχετίζονται με την αρθρίτιδα από εκείνους που ανέφεραν καταθλιπτικά συμπτώματα.
Η αρθρίτιδα είναι γνωστό ότι προκαλεί κατάθλιψη σε ασθενείς λόγω του πόνου που περιορίζει τις κινήσεις και τις δραστηριότητές τους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη διάθεση στο τέλος της ημέρας ανάλογα με την αύξηση ή μείωση του πόνου σε ασθενείς με αρθρίτιδα.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που μετρά τη διάθεση κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης συνδέουν τη στιγμιαία θετική και αρνητική διάθεση με τον στιγμιαίο πόνο στην καθημερινή ζωή», δήλωσε η Jennifer Graham-Engeland, αναπληρωτής καθηγητής βιοσυμπεριφορικής υγείας στο Penn State University.

Οι ερευνητές έδωσαν στους 152 συμμετέχοντες της μελέτης κινητά τηλέφωνα για να καταγράφουν τη διάθεση και το επίπεδο του πόνου τους 5 έως 7 φορές την ημέρα. Στο τηλέφωνο επίσης τους ζητείτο να αξιολογήσουν τον πόνο, το πρήξιμο, τη δυσκαμψία και τους περιορισμούς που σχετίζονται με την αρθρίτιδα σε καθημερινές συνήθειες και δραστηριότητες, 5 φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι αξιολογήσεις έδειξαν ότι οι ασθενείς με περισσότερες στιγμές αρνητικής ή καταθλιπτικής διάθεσης καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας ένιωθαν μεγαλύτερο πόνο και δυσφορία, ενώ εκείνοι με πιο θετικές αξιολογήσεις λιγότερες.

«Αρκετές από τις αναλύσεις μας δείχνουν ότι στιγμιαία θετική διάθεση είναι πιο έντονα συνδεδεμένη με τον στιγμιαίο πόνο από ότι η αρνητική διάθεση», δήλωσε η Graham-Engeland.

Η μελέτη δείχνει ότι η στόχευση της κατάθλιψης και των αρνητικών συναισθημάτων θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους με αρθρίτιδα να διαχειριστούν καλύτερα την κατάσταση, ωστόσο, οι ερευνητές δηλώνουν ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά για να απαντήσουμε σε ερωτήσεις σχετικά με την αιτία και την κατεύθυνση των επιπτώσεων της διόρθωσης της διάθεσης προκειμένου να απαλυνθεί ο πόνος.

Πηγές:
Journal of Behavioral Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;