Οι προδιαγραφές της θερμοκρασίας στα κτήρια γραφείων βασίζονται στον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας του μέσου 40χρονου άντρα βάρους 70 κιλών, λένε οι ερευνητές. Οι προδιαγραφές αυτές μπορεί να υπερεκτιμούν τις ανάγκες σε ψύξη ή θέρμανση που είναι απαραίτητες για να αισθάνονται άνετα οι εργαζόμενοι, αναφέρουν στο περιοδικό «Nature Climate Change».

«Τα ευρήματα αυτά μπορεί να είναι σημαντικά για τον επόμενο γύρο αναθεωρήσεων των προδιαγραφών θερμικής άνεσης, αλλά μία ευρείας κλίμακας αξιολόγηση των υπαρχόντων ερευνών μπορεί να είναι απαραίτητη για να πεισθούν οι κατασκευαστικές εταιρείες» σημειώνει σε σχόλιο που συνοδεύει την έρευνα ο Joost van Hoof, Fontys University of Applied Sciences, Netherlands.

Οι Ολλανδοί επιστήμονες αξιολόγησαν 16 νεαρές γυναίκες που έκαναν ελαφρά εργασία γραφείου και διαπίστωσαν ότι ο μεταβολικός ρυθμός τους είναι σημαντικά χαμηλότερος απ’ ότι ο θεωρούμενος ως μέσος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειάζονται χαμηλότερα επίπεδα ψύξης του γραφείου το καλοκαίρι για να νιώθουν άνετα.

Η προσαρμογή των προδιαγραφών ψύξης και θέρμανσης, που καθιερώθηκαν τη δεκαετία του ’60, ώστε να περιλάβουν τους διαφορετικούς μεταβολικούς ρυθμούς ανδρών και γυναικών, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, γράφουν οι ερευνητές Boris Kingma και Wouter van Marken Lichtenbelt, Maastrict University, Netherlands.

Πηγές:
Nature Climate Change

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν