Κατά τη διάρκεια του 50 έως 70 τοις εκατό των χειρουργικών επεμβάσεων σε όλο τον κόσμο παίζεται μουσική, και συχνά θεωρείται ως μια θετική προσθήκη στα χειρουργεία λόγω της αίσθησης μεταξύ των επαγγελματιών ότι είναι κατευναστική και τους καθιστά πιο αποτελεσματικούς.

«Τα επίπεδα θορύβου στο χειρουργείο ήδη υπερβαίνουν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Advanced Nursing. «Επί του παρόντος υπάρχει ένα χάσμα απόψεων σχετικά με την αναπαραγωγή μουσικής στα χειρουργεία, με λίγες μελέτες επί του θέματος και καμία πολιτική ή παρεχόμενες οδηγίες».

Οι ερευνητές κατέγραψαν 20 χειρουργικές επεμβάσεις κατά την περίοδο 6 μηνών σε δύο χειρουργικές αίθουσες, αναλύοντας συγκεκριμένα την επικοινωνία μεταξύ των γιατρών. Κατέγραψαν 5.203 επικοινωνίες (αιτήματος και απάντησης), διαπιστώνοντας ότι τα επανειλημμένα αιτήματα ήταν περίπου 5 φορές πιθανότερο να συμβούν όταν κατά τη διάρκεια της επέμβασης έπαιζε μουσική. Με βάση τις χειρουργικές επεμβάσεις που κατέγραψαν, ένα επαναλαμβανόμενο αίτημα μπορεί να προσθέσει μεταξύ 4 και 68 δευτερόλεπτα σε μια χειρουργική επέμβαση.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι το να παίζεις μουσική στο χειρουργείο μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με την αποτελεσματική επικοινωνία και τονίζει την ανάγκη να εξεταστούν τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές επιδράσεις της μουσικής για το προσωπικό και τους ασθενείς», δήλωσε η Sharon Weldon, ανώτερη ερευνήτρια στο Imperial College του Λονδίνου.

Ενώ η αναπαραγωγή μουσικής φάνηκε να επηρεάζει αρνητικά την επικοινωνία στο χειρουργείο, μια προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Aesthetic Surgery Journal έδειξε ότι η μουσική μείωσε το χρόνο που χρειάστηκε για το κλείσιμο του ασθενούς κατά περίπου 7 τοις εκατό.
Στη μελέτη, 15 χειρουργοί κλήθηκαν να εκτελέσουν συρραφή κατά στρώματα των τομών σε πόδια χοίρων. Επετράπη τυχαία σε κάθε χειρουργό να ακούει μουσική ενώ εκτελούσε την επέμβαση. Στη μελέτη οι παλιότεροι γιατροί είδαν το κλείσιμό τους να βελτιώνεται κατά 10 τοις εκατό, ενώ άκουγαν μουσική, ενώ οι νεότεροι γιατροί είδαν τις επιδόσεις τους να βελτιώνονται κατά 8 τοις εκατό.

«Η μελέτη μας επιβεβαίωσε ότι ακούγοντας ο κάθε χειρουργός την προτιμώμενη μουσική του, βελτιώνει την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα του κλεισίματος του τραύματος, η οποία μπορεί να μεταφραστεί σε μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης και στη καλύτερη έκβαση των επεμβάσεων», είπε ο Dr. Andrew Zhang, επίκουρος καθηγητής χειρουργικής στο University of Texas Medical Branch.

Πηγές:
University of Texas Medical Branch.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα