Νεφρικά προβλήματα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο διαταραχών του εγκεφάλου, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η προστασία της υγείας των νεφρών μπορεί επίσης ενδεχομένως να ωφελήσει τον εγκέφαλο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία περισσότερων των 2.600 ανθρώπων στην Ολλανδία και ανακάλυψαν ότι η φτωχή νεφρική λειτουργία συνδεόταν στενά με μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο.

Παρατήρησαν επίσης αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, νοητικών προβλημάτων και προβλημάτων μνήμης, σε ανθρώπους με προβλήματα στα νεφρά.

Η σχέση ήταν ανεξάρτητη από γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, δήλωσαν οι ερευνητές.
Ο Dr. M. Arfan Ikram, του Erasmus University Medical Center στην Ολλανδία, δήλωσε ότι τα ευρήματα παρέχουν πιθανή εξήγηση που συνδέουν τη νεφρική νόσο με εγκεφαλική πάθηση.

Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι δεδομένου πως η νεφρική νόσος και η μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο είναι πιθανόν αναστρέψιμες, θα μπορούσε να διερευνηθεί πώς η βελτίωση των παραπάνω καταστάσεων μπορεί τελικά να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικής νόσου.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος διαταραχών του εγκεφάλου μπορεί ενδεχομένως να μην περιορίζεται σε ανθρώπους με χρόνια νεφρική νόσο αλλά να αφορά και ανθρώπους με ηπιότερες νεφρικές διαταραχές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal of the American Society of Nephrology.’’

 

Πηγές:
‘’Journal of the American Society of Nephrology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις