Η χημειοθεραπεία στην έναρξη της ορμονικής θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να παρατείνει τη ζωή ανδρών με προχωρημένες μορφές της νόσου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στη διάρκεια 29 μηνών παρακολούθησης, ομάδα εθελοντών που έλαβαν τη συνδυασμένη θεραπεία έζησαν σχεδόν 14 μήνες περισσότερο από εκείνους που έλαβαν μόνο ορμονοθεραπεία (58 μήνες έναντι 44 μηνών), αναφέρει το περιοδικό «New England Journal of Medicine».

«Εδώ και 50 χρόνια η ορμονική θεραπεία είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για τους ασθενείς αυτούς», δήλωσε ο Dr. Christopher Sweeney του Harvard Medical School. «Η προσθήκη χημειοθεραπείας στην ορμονοθεραπεία μπορεί να αξίζει τον κόπο, γιατί παρότι δεν οδηγεί στην ίαση, βελτιώνει την επιβίωση και την ποιότητα ζωής των ασθενών».

Για την έρευνα, την οποία χρηματοδότησε το U.S. National Cancer Institute, ο Sweeney και οι συνεργάτες του χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες 790 άντρες μέσης ηλικίας 63 ετών, με προχωρημένο καρκίνο προστάτη. Η μία ομάδα υποβλήθηκε μόνο σε  ορμονοθεραπεία και η δεύτερη σε ορμονοθεραπεία μαζί με χημειοθεραπεία.

Πέραν του οφέλους στην επιβίωση, οι άντρες που έλαβαν τη συνδυασμένη θεραπεία παρέμειναν περισσότερο από 20 μήνες χωρίς εξέλιξη του καρκίνου τους, έναντι των 12 μηνών που δεν υπήρξε εξέλιξη της νόσου στους συνομήλικούς τους που λάμβαναν μόνο ορμονοθεραπεία.

 

Πηγές:
New England Journal of Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα