Άνθρωποι που καταναλώνουν πολλές τηγανιτές τροφές και σακχαρούχα ροφήματα έχουν 56% υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας έναντι όσων τρώνε πιο υγιεινά, δήλωσαν Αμερικάνοι ερευνητές.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘’Circulation’’, βασίστηκαν σε έρευνα που διήρκεσε 6 χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που ακολουθούσαν τη διατροφή Southern style και κατανάλωναν τακτικά τηγανητές τροφές, επεξεργασμένα κρέατα-όπως ζαμπόν και μπέικον-αυγά και σακχαρούχα ροφήματα αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή θανάτου λόγω καρδιακού προβλήματος τα επόμενα 6 χρόνια.

Ο ερευνητής James Shikany, του University of Alabama, δήλωσε ότι άσχετα από το φύλο, τη φυλή ή τον τόπο διαμονής, αν κάποιος ακολουθεί συχνά το συγκεκριμένο τρόπο διατροφής θα πρέπει να είναι ενήμερος για τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και να προσπαθήσει να κάνει, σταδιακά, αλλαγές στη διατροφή του.

Συμβουλεύει να προσπαθήσετε να μειώσετε τις φορές που επιλέγετε τις τηγανιτές τροφές ή τα κατεργασμένα τρόφιμα, από καθημερινή βάση σε 3 φορές την εβδομάδα, αρχικά, και να προσπαθήσετε να τα αντικαταστήσετε με ψητό κοτόπουλο ή στη σχάρα ή με τροφές που έχουν βάση τα λαχανικά.

Η έρευνα περιέλαβε λευκούς και αφροαμερικανούς άντρες και γυναίκες, 45 ετών και άνω, οι οποίοι στην έναρξη της έρευνας δεν είχαν καρδιακή νόσο.

Οι συμμετέχοντες εγγράφηκαν από το 2003 έως το 2007. Αξιολογήθηκαν πρώτα από το τηλέφωνο, στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε κλινική εξέταση και έπειτα απάντησαν σε ερωτηματολόγιο για τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων.

Κάθε 6 μήνες, οι συμμετέχοντες απαντούσαν μέσω τηλεφώνου για τη γενική κατάσταση της υγείας τους και ενδεχόμενη νοσηλεία, για διάστημα σχεδόν 6 ετών.

Ανήκαν σε διαφορετικές διατροφικές ομάδες, όπως αυτούς που ακολουθούσαν διατροφή Southern style, αυτούς που επέλεγαν τροφές όπως τα ζυμαρικά, τα μεξικάνικα, τα κινέζικα και την πίτσα, αυτούς που επέλεγαν φρούτα και λαχανικά, όσους αγαπούσαν τα γλυκά και την ομάδα αλκοόλ/σαλατών που προτιμούσε μπίρα, κρασί λικέρ, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ντρέσιγκ σαλάτας.

Οι άνθρωποι που ακολουθούσαν τη διατροφή Southern-style ήταν οι μόνοι που αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

 

Πηγές:
‘’Circulation’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις