Μετά από εύρημα που μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσει γατί μπορεί να διατηρηθεί η απώλεια βάρους μετά από εγχείρηση γαστρικού bypass, επιστήμονες αναφέρουν ότι η μέθοδος ενισχύει την ποσότητα θερμίδων που καίνε οι άνθρωποι όταν τρώνε ένα γεύμα.

Μέρη του λεπτού εντέρου γίνονται πιο ενεργά και χρειάζονται επιπλέον θρεπτικές ουσίες μετά το γαστρικό bypass.

Ως αποτέλεσμα, το αίμα απορροφά λιγότερες θρεπτικές ουσίες για να τις αποθηκεύσει ως λίπος.
Θα μπορούσανε να πούμε ότι οι άνθρωποι καίνε θερμίδες τρώγοντας, δήλωσε ο ερευνητής Malin Werling, του University of Gothenburg.

Το γαστρικό bypass, οδηγεί τις τροφές που περνούν από το στομάχι κατευθείαν στο λεπτό έντερο. Για αυτό, οι άνθρωποι χορταίνουν γρηγορότερα από το φυσιολογικό, με αποτέλεσμα να χάνουν βάρος.

Ωστόσο, μόνο η μειωμένη πρόσληψη τροφών δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως το πώς βοηθά η εγχείρηση τους ανθρώπους να διατηρήσουν τα χαμένα κιλά μακροπρόθεσμα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Για να βρουν απαντήσεις, αξιολόγησαν το μεταβολισμό ασθενών που υποβλήθηκαν σε γαστρικό bypass, για διάστημα έως 2 χρόνια μετά τη μέθοδο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εγχείρηση προκάλεσε απότομη αύξηση της ποσότητας των θερμίδων που καίγονται μεταξύ των γευμάτων.

Περαιτέρω έρευνα σχετικά με το γιατί η εγχείρηση έχει αυτή την επίδραση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα φάρμακα που κάνουν το ίδιο.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό ‘’PLoS One.’’

 

Πηγές:
‘’PLoS One.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο