Άντρες που ασκούνται μετρίως μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές συνέδεσαν με κάθε είδος άσκησης ένα σκορ έντασης και ανακάλυψαν ότι το περπάτημα ή το ποδήλατο για 20 λεπτά την ημέρα συνδέονταν με 21% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και ήταν υπεύθυνα για τη μεγαλύτερη διαφορά στην επιβίωση χωρίς τη νόσο.

Από τους άντρες που διαγνώστηκαν με καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια της έρευνας, όσοι έκαναν τουλάχιστον 20 λεπτά άσκησης την ημέρα περπατώντας ή κάνοντας ποδήλατο ήταν περίπου 8 μήνες μεγαλύτεροι σε σύγκριση με περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας που έκαναν λιγότερο από 20 λεπτά την ημέρα άσκηση με περπάτημα ή ποδήλατο.

Αναλύοντας τα διαφορετικά είδη δραστηριοτήτων, ορισμένα είδη άσκησης συνδέονταν με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο ή η άσκηση περισσότερο από μια ώρα την εβδομάδα.

Το επάγγελμα, οι δουλειές στο σπίτι και η αδράνεια δεν συνδέονταν σημαντικά με την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκεια.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι άντρες που ήταν ενεργητικοί στην ηλικία των 30 ετών αλλά όχι όταν έγινε η έρευνα δεν είχαν μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Ο Andrea Bellavia, του Karolinska Institute, δήλωσε ότι επειδή οι συμμετέχοντες είχαν δώσει και πληροφορίες για την άσκηση που έκαναν στην ηλικία των 30 ετών, όπως έκαναν και την ώρα της εγγραφής στην έρευνα, περίπου στα 60, μπόρεσαν να εξετάσουν τη μακροπρόθεσμη επίδραση της άσκησης στην καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η σχέση μεταξύ άσκησης και καρδιοπάθειας δεν είναι πλήρως κατανοητή, καθώς η έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων ή η χειρωνακτική εργασία μπορεί ενδεχομένως να ασκήσουν πίεση στον οργανισμό, που με τη σειρά της έχει αρνητική επίδραση στην καρδιά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''JACC: Heart Failure.''

 

Πηγές:
''JACC: Heart Failure.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]